Premiär för julmust: “Kan slå nytt rekord i år”

Nu var det jul igen… i alla fall om knappt tre månader. 
Men redan nu kan alla julmustälskare släcka törsten med årets första brygd.
– Det kan bli försäljningsrekord i år, säger Henric Byström, kommunikationschef på Carlsberg Sverige.

När julgranen står i huset, ljusen är tända och julbordet är dukat finns det bara en läsk som svenskarna vill dricka: julmust.

Ingen annan läskedryck kan konkurrera. 

Men det är klart, en del av oss vill gärna dricka julmust även i oktober. Och i går var det premiär i affärerna för årets första brygd.

Försäljningen i oktober brukar ligga på cirka två miljoner liter och ökar till drygt sju miljoner liter under november för att sedan gå upp rejält under julen.

Varje jul dricker svenskar runt 60 miljoner liter av den mörka, smakrika läsken. Och försäljningen ser ut att öka med någon miljon liter, främst tack vare den sockerfria varianten. 

– De senaste åren har konsumtionen av lightmust ökat kraftigt – försäljningen har dubblerats jämfört med för fem år sedan och Apotekarnes sockerfria julmust står numera för 50 procent av den totala konsumtionen av Apotekarnes Julmust, säger Henric Byström, kommunikationschef på Carlsberg Sverige.

Apotekarnes julmust.

Musten har anor ända tillbaka till vikingatiden där våra förfäder drack äppelmust, som är en ojäst råsaft av frukten.

Men den julmust vi dricker har sitt ursprung i Tyskland och den svenske studenten Harry Roberts. 

Det var när Harry studerade i Tyskland för 110 år sedan som han utvecklade olika recept på smaksatta drycker. En av dem var en förädling av must. 

Harry hittade fram till en mycket smakfull och mustig svart tillsats som liknade svagdricka till utseendet. Först kallades drycken för julöl, men det ändrades på 20-talet till dagens namn, julmust.

Julmust är fortfarande en väldigt svensk tradition, men våra nordiska grannar och USA har börjat bli nyfikna på vår dryckesvana.

Coca-Cola kände sig tvungna att skapa en egen julmust för att inte tappa all försäljning runt jul. Det multinationella företaget köper också extrakten till sin julmust från Harry Roberts laboratorier.