Renoverade köket – hittade guldskatt värd 9,4 miljoner

Här är renoveringen som blev en rejäl vinst.
Ett par i nordöstra England hittade antika guldmynt under köksgolvet när de lyfte på golvbräderna. 
Nu har mynten sålts på auktion och inbringat totalt 9,4 miljoner kronor. 

Paret i den lilla staden Ellerby, nordöstra England, tröttnade på det buktande golvet i köket och bestämde sig för en stor renovering.

De tog bort golvbräderna från 1800-talet och började borra i cementgrunden. Plötsligt upptäckte de något blänkande i smutsen, ungefär 30 centimeter ner i marken. 

– Först trodde de att det var en elkabel, men när de hade grävt mer kunde de plocka upp ett mynt, berättar auktionsförrättaren Gregory Edmund för BBC. 

Lite längre ner under det första guldmyntet fann paret fler mynt, 263 stycken närmare bestämt. De flesta mynten låg i en kruka, som hade gömts av en förmögen familj från Hull i början av 1700-talet. 

Det förmögna paret Joseph Fernley och Sarah Maister bodde i Ellerby-huset från 1694 fram till 1745 då Sarah Maister dog som änka. 

Under åren verkar de ha haft krukan som sin dolda sparbössa under golvet, och guldmynten var värda ca 1,2 miljoner kronor i dagens penningvärde. 

Nyligen såldes alla mynt på auktion av firman Spink & Son i Bloomsbury, London. Samlare från hela världen bjöd ivrigt på samlingen som betecknats som ”den största samlingen av 1700-talsmynt som någonsin hittats i England”.

Trots att ett mynt från 1720 var märkt av tidens tand såldes det för 700 000 kronor. 

Totalt inbringade skatten under golvet 9,4 miljoner kronor och auktionsförrättaren Gregory Edmund beskrev budgivningen som ”otroligt spännande”.

Några decimeter under köksgolvet gömdes 264 guldmynt från 1700-talet.

– Det här var 120 års engelsk historia gömd i en kruka av samma storlek som en Coca Cola-burk.

– Jag kommer aldrig få uppleva en liknande auktion under min livstid.

Paret som gjorde upptäckten under sitt köksgolv vill vara anonyma, men Gregory Edmund berättar ändå husägarnas känslor när de när de fann skatten:

– Tänk vilken scen de möttes av under renoveringen, de hade bestämt sig för att lägga nytt golv för att det gamla golvet kändes så ojämnt. Och när de hade hackat en bit genom betongen kunde de se guldmynt. 

Den renoveringen blev en rejäl vinstaffär.

Totalt värde: 9,4 miljoner.
“120 års engelsk historia gömd i en kruka av samma storlek som en Coca Cola-burk.”

MEST LÄSTA

Senaste nytt