Ryska Blocket-klonens Avitos svenska bolag har försatts i konkurs. Avito grundades av svenskarna Filip Engelbert och Jonas Nordlander som gjorde miljardsuccé och sålde bolaget. Nu har det svenska bolaget försatts i konkurs efter att ha Avito sålts till Ryssland av nya ägaren Naspers.
– Jag håller nu på att ta reda på vad som hände mot slutet, säger konkursförvaltaren Dan Bengtsson.
Avitos svenska bolag har försatts i konkurs. Avito grundades av de svenska entreprenörerna Filip Engelbert och Jonas Nordlander i Moskva 2007. Idén var att lansera en slags Blocket-kopia på den ryska marknaden, något som blev en oehört lyckad satsning.
Avito är idag Rysslands största köp- och säljsajt. Bolaget såldes av svenskarna, som gjorde en miljardvinst, till sydafrikanska Naspers. Men efter Rysslands invasion i Ukraina valde Naspers att sälja bolaget till den ryska investeraren och oligarken Ivan Tavrin, enligt DI. Prislappen ska ha varit 27 miljarder kronor.
När bolaget såldes till Ivan Tavrin hade det rasat i värde. Innan Ryssland invaderade Ukraina var Avito värderat till runt 60 miljarder kronor, efter invasionen blev köpeskillingen 27 miljarder, inte ens hälften av värdet innan anfallskriget. Under 2023 gick USA:s finans- och utrikesdepartement ut med sanktioner mot Tavrin och hans företag.
Medan Avito numera är helt och hållet ryskt, går den svenska grenen i konkurs. Först sattes de i likvidation, men kort därefter kom konkursbeslutet. Konkursen är en av de största i Sverige under september, och bolaget omsatte 122 miljoner kronor enligt senaste bokslutet. Förlusten skrevs till 209 miljoner kronor.
“Sanktioner utgör risk för bolaget”
I svenska Avitos årsredovisning från 2023 framgår det att kriget i Ukraina medförde risker för bolaget.
“Den nuvarande konflikten i Ukraina och tillhörande nya ekonomiska och politiska sanktioner införda av Europa, USA och andra länder mot vissa ryska institutioner och privatpersoner kan utgöra en risk för bolagets verksamhet. De ekonomiska sanktionerna har redan lett till begränsad tillgång till det globala finanssystemet, gränsöverskridande transaktioner och handel samt en nedgång för den ryska rubeln,” skriver de i årsredovisningen.
Det framgår även att vare sig företaget eller dess största aktieägare var direkta mål för sanktionerna.
“Ledningen kommer fortsätta att noggrant följa händelseutvecklingen och vidta ytterligare motåtgärder”, skriver de.
Konkursförvaltaren Dan Bengtsson har precis fått ärendet på sitt bord och har ännu inte hunnit prata med ställföreträdarna när Nu kontaktar honom. Han kan inte ange den exakta anledningen till att bolaget försatts i konkurs.
– Jag håller nu på att ta reda på vad som hände mot slutet, säger Dan Bengtsson.
Han tror i nuläget inte att det finns särskilt mycket kvar av bolagets tillgångar.
– Vi ska se om det finns några tillgångar kvar. Rent spontant känns det inte som att det gör det, säger han.
LÄS MER: