Kryptovalutornas uppgång har skapat en våg av nya förmögenheter. Men de som kan skryta med miljardbelopp har alla en sak gemensamt: de hoppade på tåget tidigt. Här är några av världens rikaste kryptomiljardärer, som Nasdaq har listat.
När priset på Bitcoin gång på gång slår nya prisrekord är det inte konstigt att vi får se fler kryptomiljonärer. Men de som har tagit ytterligare ett steg och nått över miljardgränsen lade grunden till sina förmögenheter långt innan årets stora svängningar.
Vissa var med och startade kryptobörser, medan andra chansade på stora investeringar. Bland dem finns tvillingarna som stämde Mark Zuckerberg och använde pengarna de vann för att tjäna storkovan, en affärsman som sett sin förmögenhet pendla mellan 2 och 65 miljarder dollar och en man som upptäckte kryptovärlden genom World of Warcraft.
Nedanför listar vi några av världens rikaste kryptomiljardärer och berättar hur de nådde dit.
Zhao Changpeng – 54,7 miljarder dollar
Zhao Changpeng är hela kryptovärldens upp- och nedgångar förkroppsligad – och dess rikaste. Att läsa om den kanadensisk-kinesiske affärsmannens karriär kan lätt leda till nervösa svettningar. Han var 2017 med och grundade Binance, idag världens största kryptovalutabörs, och hans förmögenhet och liv är en pågående berg- och dalbana. 2021 var han värd 1,9 miljarder dollar året efter otroliga 65 miljarder. Sen störtdök det till 5 miljarder, för att skjuta iväg igen och landa i den senaste rapporterade siffran: 54,7 miljarder. Han klev av som vd för Binance 2023 och in i en fängelsecell i april 2024. Där satt han sedan av ett fyra månader långt straff för inte ha gjort tillräckligt mycket för att förhindra pengatvätt på plattformen. Han har meddelat att han inte kommer att återvända till Binance.
Cameron och Tyler Winklewoss – 2,7 miljarder dollar (vardera)
De flesta är nog mest bekanta med Winklewoss-tvillingarna via filmen The Social Network. Där bråkar Cameron och Tyler med ledningen på Harvard University och stämmer Mark Zuckerberg efter att han “snott” deras idé till vad som senare blev Facebook. Filmen slutar med två arga bröder, men idag är läget ett annat. “Techvärldens viktigaste tvillingar” fick med sig 65 miljoner dollar från stämningen och valde att köpa på sig bitcoin. 2014 var de med och startade kryptovalutabörsen Gemini. Där handlas i dagsläget dagligen kryptovalutor till ett värde av 30 miljoner dollar. Bröderna sägs äga ungefär 70 000 bitcoin och passande nog har enäggstvillingarna Cameron och Tyler identiska förmögenheter.
Michael Saylor – 3,8 miljarder dollar
En av kryptovärldens mest flitigt intervjuade och kanske dess främsta förespråkare. Entreprenören Michael Saylor är medgrundare och vd på Microstrategy, ett företag som nyligen gått över till att investera i Bitcoin. Och har man kallat Bitcoin för den mest framstående egendomen i mänsklighetens historia är det inte konstigt att det satsats hårt. Microstrategy äger idag ungefär 193 000 bitcoins, flest av alla företag i världen. Enligt egen utsago sitter Saylor dessutom på ett personligt innehav av nästan 18 000 bitcoins. Under 2024 nådde han en förlikning i ett skattemål som slutade med en bot på 40 miljoner dollar.
Fred Ehrsam, 2,1 miljarder dollar och Brian Armstrong, 6,9 miljarder dollar
Fred Ehrsams resa mot de stora pengarna började med hängivet datorspelande. För det var i onlinespelet World of Warcrafts öppna värld han först hörde talas om kryptovalutor. 2012 grundade han Coinbase tillsammans med Brian Armstrong, och företaget skulle komma att bli den största börsen i USA. Ehrsam lämnade 2017 men äger fortfarande 4% av företaget och är kvar i dess styrelse. 2018 grundade han investmentföretaget Paradigm som investerar i kryptovalutor.
Brian Armstrong har å sin sida blivit kvar på Coinbase, där han äger drygt 19% av företagets aktier. Hans resa från mjukvaruingenjör på Airbnb till kryptovärlden har lett till den näst högsta kryptoförmögenheten i världen. Coinbase har under en period varit värt så mycket som 100 miljarder dollar.
Foto: Kollage/X
LÄS MER:
Har bland annat jobbat som journalist på nyhetsbyrån TT.