Svåråtkomlig, döljande och inte helt sanningsenlig. De nya lagarna om att blotta ingrediensförteckningen på vinflaskor har ett och annat kryphål för tillverkarna. Ämnen som tanniner och surhetsreglerande medel är exempel på sådant som inte kommer behöva skrivas ut för kunden.
Har du koll på vad ditt favoritvin innehåller? Antagligen inte. Det finns nämligen ett undantag i EUs regel som gör att tillverkarna av öl, vin och sprit inte behöver skriva ut sin ingrediensförteckning på deras produkter. I livsmedel däremot är det krav på att produkterna ska ha en detaljerad förteckning av dess innehåll.
Med andra ord kan alltså ditt favoritvin (eller öl för den delen) innehålla ett tiotals olika substanser och tillsatser, utan att du ens har en aning om det. För det står inte på produkten. Detta är något som “Äkta Vara” kämpar för att förändra.
Nu har dock EU-kommissionen valt att införa någon form av ingrediensförteckning för vin. Det gäller dock inte allt vin. Enbart det som producerats efter den 8 december 2023 (i år). Men det kommer inte att bli en klassisk ingredienslista på flaskans baksida. Istället kommer kunden, via en QR-kod, kunna scanna sig in på en hemsida för att ta del av informationen på nätet.
Dessutom kommer tillverkarna inte behöva någon mer information om hur denna QR-kod ska användas. Har du alltså ingen aning om vad en sådan kod är så kommer du enbart se den nya förändringen som en liten mönstrad kub på vinflaskorna.
Utöver det så kommer det att finnas en del innehållsämnen som tillverkarna helt enkelt inte behöver skriva ut. Det är bara 24 av de 89 ämnen som enligt reglerna får användas i vin, som klassas som tillsatser. Övriga 65 ämnen räknas som “processhjälpmedel”. Äkta Vara har dock granskat detta mer noggrant, och kommit fram till att det finns flera processhjälpmedel som annars livsmedelsprodukter är tvungna att ha utskrivet.
Några av dessa är; jäst, mjölksyrabakterier, tanniner och surhetsreglerande medel. Utöver dessa så kan även tillverkarna beskriva sirap som “koncentrerad druvmust”, eller dölja tillsatt socker.
Det blir alltså en någorlunda bristfällig förändring, där vinernas nya innehållsförteckning snarare förvirrar än förenklar. Läs mer hos Äkta Vara.
Omslagsfoto: Kelsey Knight via Unsplash