Så drog svenske Conni in 3000 miljarder kr 

Conni Jonsson var med och grundade det svenska riskkapitalbolaget EQT år 1994. Sedan bolaget startade så har EQT lyckats ta in närmare 3000 miljarder i fonderna och det räknas nu till en av de största riskkapitalbolagen inom sektorn. I en intervju med DI berättar nu Conni Jonsson om nyckeln till bolagets stora framgångar. 

År 1994 startade Investor tillsammans med det amerikanska riskkapitalbolaget AEA och SEB, riskkapitalfonden Skandinavien EQT Partners. I bolaget blev Conni Jonsson vd och ordförande blev Elektroluxnestorn Gösta Bystedt. Bolagets första investering var ett uppköpas det Stockholmsbörsnoterade industriföretaget Brukens Nordic år 1995. EQT var inte först med att starta rikskapitalfond i Sverige, men kom snart att bli allra störst.

– Väldigt få private equity-bolag såg sin egen business som en business. Jag, Thomas von Koch, Fredrik Åttling och Bengt Hellström som var med från början ansåg däremot tidigt att om vi är bra på att sköta andra bolag kan vi väl sköta oss själva också som ett vettigt bolag. Det tror jag är en del av förklaringen till att vi har vuxit som har gjort, säger Conni Jonsson till DI.

Idag har EQT cirka 1400 anställda och huvudkontor på Regeringsgatan i centrala Stockholm. 

Sedan starten 1994 så har EQT fullföljt över 200 investeringar i alltifrån riskapital, fastigheter, infrastruktur och privata bolag. Däribland Anticimex som Conni Jonsson beskriver som en ”makalös investering” som haft en ”fantastisk utveckling”. År 2012 betalade EQT 2,7 miljarder kronor och DI erfar nu att Anticimex i dagsläget är värt omkring 80 miljarder kronor.  

Genom åren har EQT lyckats dra in närmare 3000 miljarder i fonderna. Conni Jonsson arbetade som  som EQTs vd i 20 år då han istället tog över rollen som bolaget ordförande. Han menar att man för att kunna genomföra framgångsrika affärer och driva bolag behöver ha kompetensen att genomföra nödvändiga förändringar och ett kompetent nätverk runt om kring sig. 

– Mycket var lätt i den första fonden. Det var en tid när det gick att köpa bolag som var underutnyttjade billigt eftersom transaktionsmarknaden inte var speciellt utvecklad. Nu betalar man fullt pris och de flesta bolag är rätt okej skötta. Det betyder att du verkligen måste veta vad du ska göra med bolaget du köper, säger Conni Jonsson och fortsätter:

– Det viktigaste är naturligtvis att du köper rätt bolag i rätt sektor och har kompetensen att genomföra de förändringar som behöver göras. Inga förändringar kommer av sig självt utan allt bygger på att du har ett nätverk av folk som du kan ta in i bolaget… Just förmågan att tillsätta och avsätta vd och styrelseordförande ger riskkapitalsektorn en stor fördel. Det gör vi om vi ser att det finns någon som är bättre lämpad.
LÄS MER: