Trots att Sverige behöver allt fler värnpliktiga soldater, uppfyller endast en liten andel de krav som Försvarsmakten ställer. Den främsta orsaken är något oväntat.
– Vi vet att de flesta inte klarar kraven, säger Marinette Nyh Radebo, kommunikationschef på Plikt- och prövningsverket.
Varje år fyller ungefär 100 000 ungdomar 18 år, och under det året får de dessutom ett mönstringsunderlag hemskickat. Där fyller de i frågor som handlar om medicinska förhållanden, träning, skolgång och personliga egenskaper, för att sedan kunna bli uttagen till värnplikt. Men av dessa ungdomar visar siffror på att endast en av sju uppfyller Försvarsmaktens krav, och främst på grund av medicinska orsaker.
– Vi har jämfört med Socialstyrelsen och ser att det är en hög andel som har olika sjukdomar, så därför tror vi att det till stor del är sant, säger Marinette Nyh Radebo till SVT.
För årskullen 2005 var det endast 35 procent av de sökande som svarade på ett sådant sätt att de ens kvalificerade sig för att mönstra. Försvarsmakten har som nuvarande mål att 8000 värnpliktiga ska rycka in årligen, men denna statistik visar att detta kan på sikt begränsa hur många värnpliktiga soldater som Sverige kan ha.
För att uppnå målet och samtidigt säkerställa ett utbildningsreserv behöver Plikt- och prövningsverket kalla ungefär 28 000 ungdomar till mönstring, där de med bäst förutsättningar väljs ut. Försvarsberedningen föreslår att 12 000 värnpliktiga ska utbildas per år senast 2032, och att antalet kan behöva öka till 14 000 per år senast 2035. Nu förväntas ett nytt försvarsbeslut att fattas i december, rapporterar SVT.
LÄS MER:
Matilda Härviden studerar journalistik vid Södertörns Högskola.