Så höga vinster gör Sveriges ICA Maxi-butiker

Flera av landets ICA-Maxi butiker har redovisat resultat över förra året. Trots att kunderna flyr till billigare butiker på grund av höga priser lyckas butikerna ändå rapportera mångmiljonvinster.

Flera av alla landets Ica Maxi butiker har rapporterat in sina siffror för 2024 och en kartläggning av Dagligvarunytt visar att matbutikerna fortsätter att växa och göra miljonvinster. Enligt tidningens granskning av 28 Ica-Maxi butiker ökade sammanlagt försäljningen med 7,9 procent. Det är en siffra som slår dagligvarumarknaden i helhet, som enligt Svensk Dagligvaruhandels årsrapport ökade med 7,5 procent.
– Jag tycker att Ica Maxi totalt sett hade en okej utveckling 2023 men det är klart att vi vill mer, säger ICA Maxi-chefen Magnus Stadig till tidningen.

Han menar på att handlare upplevde en svår start på året, där matprisinflationen fick kunderna att söka sig till lågpriskedjor som Willys och Lidl, en utveckling som började redan 2022. Men att längre in på året blev läget bättre för ICA-handlarna.
– Vi påverkades starkt av kundernas förändrade köpmönster men andra halvåret blev betydligt bättre, säger Ica Maxi-chefen.

Handlaren Magnus Winges som driver Ica Maxi i Kumla håller med och är nöjd med andra halvåret av 2023. Han anser att medierapporteringen bidrog till utmaningarna i början av förra året.
– Vi hade utmaningar i början av 2023 eftersom media gav intrycket att vi tjänade på inflationen. Så var det inte alls. Tvärtom. Men vi lyssnade bättre på kunderna och har mycket konkurrenskraftiga priser, säger Magnus Winges till Dagligvarunytt.

I Dagligvarunytts lista toppar Ica Maxi Bromma som den butik som växte mest förra året, med en omsättningstillväxt på 24,6 procent. Butiken vände dessutom till vinst, från ett rörelseresultat på minus 3,2 miljoner kronor året innan till 9,6 miljoner kronor för 2023. Den procentuellt mest lönsamma Maxi-butiken var Ica Maxi i Borlänge, som redovisade en vinst på 47,5 miljoner kronor på en omsättning av 547 miljoner kronor, vilket innebär en rörelsemarginal på nästan nio procent.

LÄS MER:

MEST LÄSTA

Senaste nytt