Mer än 40 procent av personalen i svenska förskolor saknar rätt utbildning. En siffra som påverkar både barnen och personalen.
– Det är alarmerande, säger Anna Olskog, ordförande för Sveriges Lärare.
Över 40 000 anställda inom förskolan saknar både förskollärarexamen och barnskötarutbildning. Detta framgår av statistik från Skolverket, sammanställd av Sveriges Lärare. I hela landet har endast 41 procent av personalen en relevant examen, vilket Anna Olskog menar är ett svek från Sveriges politiker.
– Hur tänker politikerna när de väljer att inte satsa på barnens viktiga tidiga lärande? säger Anna Olskog i ett pressmeddelande.
För att förskolorna ska kunna fullfölja sitt uppdrag bör minst två tredjedelar av personalen ha en förskollärarexamen, men idag är det endast tre kommuner i Sverige som når upp till den nivån. Enligt Sveriges Lärare påverkar bristen på behörig personal inte bara barnen negativt, utan innebär också en ökad arbetsbörda för de befintliga förskollärarna, som får ta på sig ett större ansvar.
I en enkät bland medlemmarna i Sveriges Lärare uppgav hela 86 procent av förskollärarna att bristen på utbildade kollegor leder till ökad arbetsbelastning och stress på arbetsplatsen.
– Den kunskap och trygghet rätt utbildad personal bidrar med är ovärderlig. Regeringen måste ta detta på allvar nu, säger Anna Olskog.
LÄS MER:
Matilda Härviden studerar journalistik vid Södertörns Högskola.