Forskare vid Yale University har upptäckt hur objekt i vårt synfält påverkar hur hjärnan bearbetar information. Enligt den nya studien spelar placeringen av denna “visuella röra” stor roll, skriver News Medical.
Oavsett om vi är upptagna med att läsa en bok eller stirra ner i telefonen, så kan vi aldrig helt isolera objekten i vårt fokus. Det finns alltid andra föremål eller personer i vårt synfält, så kallad “visuell röra”.
Forskarnas resultat, som publicerats i Neuron, har visat att denna “röra” förändrar hur information flödar i hjärnan. Detta påverkar i sin tur vår förmåga att uppfatta objekt i omgivningen.
– Så till exempel, om jag blir ombedd att läsa ordet “cat” i ögonvrån, kommer bokstaven “t” att ha en mycket större effekt än bokstaven “c” i min oförmåga att exakt identifiera bokstaven ‘a’, även om ‘c och ‘t’ är lika långt från ‘a’, säger Anirvan Nandy, en av forskarna bakom studien.
Detta fenomen kallas “visuell trängsel” och förklarar varför vi har svårt att identifiera föremål ute på kanten av vårt synfält. I studien tränade de makakapor att fixera på mitten av en skärm samtidigt som visuella stimuli presenterades. Forskarna fann att den specifika platsen för denna “röra” inom apans synfält påverkade hur effektivt informationen flödade.
Som exempel tar forskarna en gruppsituation där en person för vidare en bit information till en annan, som i sin tur för vidare till en tredje, tills samtliga i gruppen fått informationen. När det gäller visuell perception, ändrade inte platsen för den “visuella röran” något i ordningen, men det ändrade hur väl meddelandet vidarebefordrades från person till person.
Forskarna är nu intresserade av hur röran kan påverka informationsbehandlingen mellan hjärnregioner.
LÄS MER:
Har bland annat jobbat som journalist på nyhetsbyrån TT.