Jackpott för äldre – laga tänder ska bli billigare

Äldre med dåliga tänder kan spara 1000-tals kronor på regeringens nya bidrag till tandvård. Snart kan du bara behöva betala en bråkdel av dagens kostnad.

Ett nytt högkostnadsskydd riktat främst mot äldre är på gång. De med stort behov av tandvård ska endast betala tio procent enligt förslaget. Som ett första steg ska högkostnadsskyddet omfatta personer över 67 år.
– Även om mun- och tandhälsan i Sverige generellt är god, är den som sämst bland äldre som kanske inte har råd att gå till tandläkaren. Det är inte värdigt Sverige. Den här regeringen har för avsikt att genomföra den största tandvårdsreformen på över 20 år, säger socialminister Jakob Forssmed (KD) i ett pressmeddelande.

Utredningen föreslår också ett extra stöd för tandvård på landsbygden. Det innebär att patienter i mindre tätbefolkade områden skulle få mer ersättning för sin tandvård än de i storstäderna.

“Den här regeringen har för avsikt att genomföra den största tandvårdsreformen på över 20 år”, sa Jacob Forssmed. Foto: Svante Rinalder/Regeringskansliet.

Samtidigt vill man ta bort de undantagsregler för tandvårdskostnader som finns för asylsökande och papperslösa. I nuläget kan asylsökande och papperslösa få akut tandvård för 50 kronor. Istället ska tandvården för gruppen mer likna andra regler inom vården. Enligt regeringen ligger förslaget i linje med Tidöavtalet, överenskommelsen mellan Sverigedemokraterna, Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna.

“Knappast ålder som avgör munhälsan”

För att ha råd med reformen blir tandvården dyrare för unga. Den gratis tandvård man erbjuds innan 23-års ålder ska sänkas till 19 år.
– Det finns gott om vetenskapligt stöd för att det knappast är enbart ålder som avgör om en patient har dålig munhälsa eller inte. Det kanske mest avgörande är socioekonomiska faktorer i alla åldrar, säger Praktikertjänsts chefstandläkare Anders Jonsson i ett pressmeddelande.

Han menar att den grupp som är i störst behov av billigare tandvård är socioekonomiskt utsatta grupper, oavsett ålder.
– Att förstärka högkostnadsskyddet för patienter med stora tandvårdsbehov är både rimligt och viktigt, men en reform som enbart fokuserar på ålder riskerar att sabotera ett välfungerade system och försämra tillgången till tandvård, säger Anders Jonsson.

Reformen ska nu diskuteras vidare i regeringen och kan komma upp för beslut under nästa år.
Bild ovan: Foto: Svante Rinalder/Regeringskansliet. 
LÄS MER: