Att baka perfekta lussekatter kräver både tid och några smarta knep i köket. Med rätt teknik kan du få bullarna extra saftiga, smakrika och fina till julfirandet. Här är fem enkla tips som hjälper dig att lyckas med lussebaket.
Lussekatter är ett måste till julens fikastunder, men det är inte alltid enkelt att få till den där perfekta saffranssmaken och saftiga konsistensen. I ett pressmeddelande delar Arla med sig av några enkla knep för att lyfta lussebaket till en ny nivå.
1. Maxa smaken
För att lussekatterna ska smaka extra mycket saffran kan du blanda ner saffran redan när du värmer mjölken. Har du ännu mer tid kan du koka upp en kastrull med en halv deciliter socker och en halv deciliter vatten med en påse saffran och låta dra över natten.
2. Snåla inte med knådandet
Knåda degen ordentligt, för hand eller i bakmaskin, så att glutentrådarna bildas och gör degen lätt att jäsa.
3. Saftiga russin
Lägg russinen i blöt i tio minuter innan du trycker ner dem i bullarna så blir de saftigare, då russinen inte suger i sig vätskan ur bullarna.
4. Varmluft eller inte?
Över- och undervärme är bättre än varmluft när du gräddar. Om du ändå vill använda varmluftsfunktionen – sänk temperaturen med 25 grader.
5. Extra glans
Ett litet trick är att pensla bullarna med sockerlag direkt när du tar ut dem ur ugnen, så blir de glansiga och fina.
LÄS MER:
Mauritza Klingspor är examinerad journalist med erfarenhet från nyhetsbyråer och dagspress.