Det är en anrik villa på en stor strandtomt. Men för att få köpa fastigheten Björnöborg för 5,5 miljoner måste man rätta sig efter några strikta villkor.
”Husen upplåts med ändamål att bedriva föreningsgård och därmed förenlig fritidsverksamhet” upplyser säljaren.
Björnöborg är en stor och vacker villa på det statliga naturreservatet Björnön i Västerås. Under tidigt 1900-tal var det greve Lewenhaupts sommarhus, men senare blev det ett rekreationsställe för ASEA-anställda. Sedan 30 år tillbaka har det bedrivits kolloverksamhet under sommarveckorna i samarbete med Västerås kommun.
Det är tusentals västeråsare som tillbringat sommarveckor på kollo genom åren här och badat på de olika badplatserna. Men nu vill ägaren, föreningen Unga Örnar, slippa ansvaret för Björnöborg.
“Vi säljer inte till vem som helst”, säger Elisabeth Löf som är aktiv i föreningen och det märks även i kravlistan som ställs på en köpare:
“Husen upplåts med tomträtt med ändamål att bedriva föreningsgård och därmed förenlig fritidsverksamhet. Annan rättighet än panträtt eller nyttjanderätt får ej upplåtas. Förbud mot anordnande av butik för försäljning direkt till konsument. Detta enligt tomträttsavtalet”.
Man kan alltså glömma att starta affär här eller överhuvudtaget göra stora förändringar i huset. Huset har hyrts ut till företag, skolor, föreningar, privatpersoner för fester, övernattningar och olika aktiviteter – och så ska det helst fortsätta att vara.
Det är ens tveksamt att Unga Örnar säljer huset – priset är 5,5 miljoner kr – till en privatperson. Det krävs snarare en pålitlig förening eller verksamhet som värnar om husets historia om lokala ungdomar.
Huset är 280 kvadratmeter stort och uppdelat i elva rum och kök. Bilder i annonsen visar att många rum är sociala ytor där barn lätt kan umgås på kvällarna. Flera rum fungerar som sovsalar med flera våningssängar och köket håller nästa n restaurangstandrad. Inte så konstigt med tanke på att man ska utfodra en massa hungriga ungdomar här på somrarna.
Och tomten är inte mindre än 18 645 kvadratmeter.
Snabbfakta Björnön
Björnön är i dag ett statligt naturreservat med Björnön som ett av Mälarens mest besökta utomhusbad, Björnöbadet. Här finns flera stränder och tre badplatser för allmänheten. Den mest besökta kallas Björnöhalsen och är belägen på Björnöns västra sida, mitt på ön. Där finns en 350 meter lång sandstrand och stor gräsyta.
Badet är försett med brygga. I nära anslutning finns lekplats, toaletter och en kiosk som håller öppet under sommarperioden. Du hittar också bad på norra och södra Björnön. De är lite mindre och enklare. Här finns även utegym, motionsspår och fantastisk natur.