Den kallas kyrkstuga och har anor tillbaka till 1600-talet. Att ett sånt historisk hus nu säljs i centrala Skellefteå är ganska ovanligt.
“Min ålder har tagit ut sin rätt vilket innebär att sälja är enda alternativet. Bara att överta och vårda ömt” skriver säljaren på Blocket.
Vid Skellefteälvens norra strand i centrala Skellefteå ligger en fantastisk och unik plats. På spikraka rader står 116 små timrade hus, s k ”bonnstakammare” eller kyrkohus.
Platsen har i hundratals år kallats Bonnstan och husen byggdes redan på 1600-talet för att bönderna i socknen skulle ha en plats att övernatta på när de tvingades till gudstjänster i de närliggande kyrkan.
I Sverige har det funnits drygt 70 kyrkstäder, men det finns endast 16 ”levande” kyrkstäder kvar, däribland i Skellefteå. Kyrkstugorna i Bonnstan i Skellefteå ägs numera privat och har på senare år fått något av en renässans. De bestod av 116 hus och 392 numrerade kammare innan två hus med 16 kammare brann ner 2012.
Nu säljs en av de unika stugorna på Blocket och det måste vara en ganska unik försäljning. De flesta ägare håller hårt i sina värdefulla kulturhus.
Säljaren skriver på Blocket:
“Min Bonnstakammare i Bonnstan Skellefteå är till salu. Min ålder har tagit ut sin rätt vilket innebär att sälja är enda alternativet. Kammarens tak och skorsten är relativt nya. Inga direkta renoveringsbehov föreligger. Bara att överta och vårda ömt. Kammaren har en yta på 15 kvm och ligger i ett område med 116 kyrkstugor strax öster om landskyrkan”.
Bilderna visar den enkla interiören: timrade väggar som täckts av tapeter. Taklisterna är vitlimsmålade och golvens breda plankor är oljemålade.
I kammaren, som vanligtvis är mellan tolv och sexton kvadratmeter, finns ingen elektricitet, bara en öppen spis. Ibland har en vedspis satts in, förmodligen efter att man moderniserat i hemmet.
Bonnstan i Skellefteå är den enda av de bevarade kyrkstäderna som är oelektrifierad och alltså den mest ålderdomliga. Bonnstan blev förklarat som byggnadsminne 1982 vilket innebär vissa restriktioner för ägarna.
Den här kyrkstugan säljs för 180 000 kronor och visst borde det finnas någon spekulant som vill vårda ett så fint kulturhistoriskt värde.
Se Blocketannonsen här.
Fakta kyrkstäder
Kyrkstäder är en företeelse som bara finns i norra Norrland och de svenskspråkiga trakterna av Österbotten.
Kyrkhusen byggdes eftersom det sedan slutet av 1600-talet var kyrkogångsplikt i landet, d v s att man var tvungen att besöka kyrkan. Eftersom Skellefteå socken var så stort kunde bönderna inte vandra fram och tillbaka till kyrkan på en dag när det rörde sig om flera mil. Istället kunde man övernatta i sin ”bonnstakammare”.
Om man bodde inom en radie av en mil skulle kyrkan besökas varje helg av minst en i hushållet, vid högst två mils avstånd varannan helg. Om man bodde ännu längre bort var kravet ett mindre antal kyrkobesök.
Om ingen mötte upp från gården fick man böta 1 daler kopparmynt, nästa gång 2 daler. I mitten av 1700-talet upphörde krav på böter.
Bonnstan har funnits i närheten av Skellefteå landsförsamlings kyrka sedan 1600-talet, men de nuvarande husen kom på plats i mitten av 1830-talet efter en stor brand som ödelade hela den gamla bonnstan.
En dag i slutet av september år 1835 utbröt eld – man gissade på mordbrand, sedan några fattiga tagit sig in i ett stall för att värma sig – och de flesta stugorna brann ned. Inte mindre än 650 bönder bad att få bygga upp nya kyrkstugor strax efteråt och 1837 kunde den nya staden ta form. De stugor som klarade sig flyttades så att staden utsträcktes åt öster till det läge den har idag.