Skandal skakar statlig stiftelse

Högt uppsatta personer inom Östersjöstiftelsen har gjort stora privata vinster genom stiftelsens investeringar. Efter storbråk inom ledningen har de nu beslutat att förbjuda så kallad handel i egen räkning. Men det har inte hindrat uppkomsten av fler skandaler som fortsätter skaka stiftelsen.

Tumultet forsätter skaka Östersjöstiftelsen. I augusti kom beskedet att de förbjuder anställda och ledamöter att privat investera i samma bolag som stiftelsen äger. Det beslutet kom efter ett år av bråk och avhopp i ledningen, rapporterar DI.

Östersjöstiftelsen finansieras av regeringen med pengar från löntagarfonden och är en av Sveriges största forskningsfinansiärer. Kassan på omkring åtta miljarder kronor är investerat i olika tillgångar, många av dem små onoterade bolag.

Tidigare har det varit fritt fram för ledamöter att privat investera i de onoterade bolagen, även om stiftelsen investerat i samma företag. Fram tills man beslöt att förbjuda detta har högt uppsatta personer kunnat göra storvinster. Bråket i stiftelsen var till stor del på grund av ledningens oenighet kring reglerna om så kallad handel i egen räkning.

Ett exempel på detta är affärerna kring Palett Life Sciences. Förra året köpte ett amerikanskt bolag det svenska bolaget, en lönsam historia för stiftelsen. Men också för flera anställda som privat investerat i bolaget.

“Så nära insiderhandel det går att komma”

En av personerna i Östersjöstiftelsen styrelse satt samtidigt i Finansinspektionens styrelse. Det fick en nu avskedad ledamot i stiftelsen att skicka ett brev och varna finansmarknadsministern Niklas Wykman för potentiella intressekonflikter.

“Enligt advokater med kunskap på området är den fastställda policyn så nära insiderhandel det går att komma. Att inse att personen sitter i Finansinspektionens styrelse utsedd av regeringen (dock inte denna regering) känns minst sagt olustigt och även det skulle kunna leda till förtroendeskada för såväl Finansinspektionen som regeringen” står det i brevet till Niklas Wykman som DI tagit del av.

Efter brevet nått ministern avslutade personen sitt uppdrag för Finansinspektionen, men hävdar att det inte var till följd av händelsen.
LÄS MER: