Skräckbilderna på solcells-fusket: ”Tappar hakan”

Utbrett fusk vid installationer gör svenska solpaneler livsfarliga. Emma Hansen är besiktningsperson vid Institutet för solenergikvalitet och häpnar över hur illa och farligt vissa solcellsinstallationer är utförda. Fusket kan orsaka bränder och leda till att paneler ramlar ner och skadar människor.
– Ibland tappar jag hakan och undrar, vad hände här?, säger hon till NU.se. 

Emma Hansen arbetar som en av få kvinnliga besiktningspersoner, och på sitt Instagram-konto Solpanelstjejen delar hon med sig av sina upplevelser. Hon menar att många av de vanliga misstagen, vad gäller montering av solceller, ofta uppenbarar sig en tid efter installationen. Exempelvis kan klämda kablar på taket så småningom orsaka bränder, felaktiga infästningar leda till vattenskador, och lösa delar kan lossna och orsaka allvarliga personskador. 

– Det kommer ju att hålla första, andra och säkert tredje stormen, men någonstans så kommer det inte att hålla längre och saker kommer att börja flyga iväg från ett tak. Och då pratar vi ju om jättefarliga situationer om någon blir träffad, säger Emma till NU.se. 

En mindre proffsig kabeldragning. Foto: Emma Hansen
Här har man använt fel montagematerial för taket vilket kan orsaka fuktskador. Foto: Emma Hansen

När Emma besöker en kund så vet hon aldrig vad som väntar. Det beskriver hon som en väldigt rolig del av sitt jobb, trots att hon ibland stöter på rena skräckexempel på hur man inte ska installera solceller.
– Ibland tappar jag hakan och undrar, vad hände här? Det är alla fel du kan tänka dig och dessutom har man har gjort någon slags hitte-på lösning som inte ens finns i en snickar-handbok.   

Skador på taket som kan orsaka fuktskador. Foto: Emma Hansen
Klämda kablar på taket så småningom orsaka bränder. Foto: Emma Hansen

​​Utöver de säkerhetsrisker som felinstallationer innebär kan det också bli väldigt dyrt att åtgärda dem. Emma berättar om ett besök hos en barnfamilj som nyligen köpt ett hus med en befintlig solcellsanläggning. Vid besiktningen upptäckte hon att anläggningen var så dåligt monterad att den behövde göras om helt. Summan skulle förmodligen landa på över 100 000 kronor och kunderna har dessutom ingenstans att vända sig.

– Det visade sig att det här var så mycket katastrof som det kan bli. Det känns i hjärtat för man vill ju såklart göra en väl genomförd besiktning men samtidigt så känner jag ju med dom att, hur kul är det att få det här beskedet? Att det ni har på taket är farligt, det behöver göras om och kostnaden kommer landa på er som precis har köpt ett hus. 

Att få solcellerna kant i kant kan vara svårt. Foto: Emma Hansen
Här är det en klämma som sitter löst. Lösa delar kan lossna och orsaka allvarliga personskador. Foto: Emma Hansen

Det är ett av många skräckexempel som Emma stött på genom åren som besiktningsperson. Hon menar däremot att mörkertalet är stort då 98 procent av alla anläggningar inte besiktigas. Att många installationer går snett tror Emma beror på en kombination av den mänskliga faktorn, okunskap, stress på arbetsplatsen samt att många hoppade på solcells-boomen under pandemin, i hopp om att tjäna snabba pengar. 

Därför anser Emma att det är viktigt att låta besiktiga sina solceller, så att man kan åtgärda eventuella fel innan de får förödande konsekvenser.
– Bristerna är egentligen små i början men om de inte åtgärdas med tiden så blir det en brand, en vattenskada eller en personskada. 
LÄS MER: