Världens femte högsta byggnad står sedan sex år tillbaka övergiven. Skyskrapan Goldin Finance 117 i Tianjin är ännu ofärdig, utan klarhet i huruvida det någonsin kommer bli färdigt. Flera anledningar ligger bakom att huset numera står öde.
Det som skulle bli världens femte högsta byggnad står nu övergiven i kinesiska staden Tianjin, rapporterar The B1M. Byggnationen påbörjades 2009 och är 597 meter högt, men sedan 2018 har det varit tyst. Huset står sedan dess övergivet utan besked när eller om det någonsin kommer bli klart, något som även Dagens Bostad berättat om.
Det ambitiösa projektet skulle rymma bland annat bostäder, en poloklubb, vinmuseum, hotell, simbassäng, restaurang och skybar. Det hela skulle sedan toppas med ett tre våningar högt diamantformat atrium med världens högsta observationsdäck.
Att Goldin Finance 117 skulle ha bostäder ända upp i toppen gjorde byggnaden unik. Världens högsta byggnad, Burj Khalifa i Dubai, finns bostäder som sträcker sig en halvmeter längre än det kinesiska huset.
Goldin Finance 117 var designat för att motstå vindkraften som krävs för sådana skyskrapor. Husets struktur liknar Merdeka PNB118 i Malaysia, världens näst högsta byggnad. Med en ram runt ytterkanten bestående av kraftiga pelare och balkar som fördelar vikten, och en betongkärna som sträcker sig genom hela byggnaden, gör det huset nästintill orubbligt. Anledningen till det ofärdiga jätteprojektet kan alltså inte härledas till brister i konstruktionen.
Däremot satte den kinesiska fastighetsmarknadens strama regler käppar i hjulet för Goldin Properties. Kinesiska myndigheterna måste godkänna byggprojekten när de byggts färdigt innan de kan säljas, enbart med undantag för etablerade och då oftast statligt ägda företag. Detta gör att planeringen för försäljningen inte kan ske innan husen är färdigbyggda och godkända av myndigheterna.
Goldin Properties, som ligger bakom Goldin Finance 117, var tvungna att själva finansiera bygget. Prislappen för det landade på 10 miljarder dollar. 2010 beslutade Goldin Properties att tillfälligt pausa byggnationen till följd av finanskrisen som skapade oro på den kinesiska bostadsmarknaden. Året efter påbörjades arbetet igen, med förhoppningar om att jättehuset skulle stå redo när marknaden återhämtat sig.
Goldin Properties tillgångar minskade till nästan samma nivå som deras skulder, något som tvingade dem att slutföra projektet så snabbt de kunde. Men när Kinas aktiemarknad kollapsade i juni 2015 drogs börsnoterade Goldin Properties med i raset. Aktien störtdök och bolagsordförande Pan Sutong förlorade 13 miljarder dollar av sin förmögenhet.
Från 2015 stod projekten stilla, men förhoppningar uppkom om att det skulle återupptas 2018. Istället för revansch avtog byggnationen helt 2018 och sedan dess har det varit tyst.
På ytan framstår det som att Goldin Finance 117 föll offer för en osäker marknad och begränsade regler, men det finns andra faktorer som spelar in i dess förfall. Området runt skyskrapan ligger i ett före detta industriområde i utkanten av Tianjin, vilket inte tilltalade köpare. Lyxprojektet lyckades alltså inte locka till sig den målgrupp den var avsedd för.
Under 2020 meddelade kinesiska regeringen att avsevärt begränsa antalet skyskrapor som byggs i landet. Nu står det som skulle bli världens femte högsta byggnad som ett monument över överdriven tilltro till marknaden.
LÄS MER:
Mauritza Klingspor är examinerad journalist med erfarenhet från nyhetsbyråer och dagspress.