Så sent som i somras gick småhusbranschen som tåget. Men sen kom tvärstoppet och branschen pratar om nu om värsta krisen på 40 år.
– Sedan första september har vi inte sålt ett enda hus till en privatperson, säger Fredrik Anheim, vd på Anebyhus, till SvD.
Det ser väldigt mörkt ut för Sveriges ledande hustillverkare. Orderingångarna har halverats eller stannat helt samtidigt som byggkostnaderna blivit skyhöga. SCB:s statistik över byggstartade småhus visar en nedgång med nio procent under årets tre första kvartal. 10 452 byggda småhus i fjol har blivit 9 550 i år.
De riktiga problemen för hustillverkarna inträffar först de kommande åren. De byggen som startar nu beställdes förra året, och det dröjer till nästa år innan byggandet väntas vika nedåt.
– Under 2020 och framför allt 2021 fyllde de allra flesta tillverkare sina orderböcker. På Älvsbyhus hade vi leveranstider på två år när de var som längst, säger Kent Johansson, vd på Älvsbyhus, till SvD.
Höga elpriser, höjda räntor, dyrare virke, Rysslands krig Ukraina och ekonomisk oro är faktorer som får potentiella kunder att avvakta med en husbeställning.
– Jag har jobbat här i fyrtio år och aldrig upplevt något i närheten av detta — med kraftiga prisuppgångar och hög inflation. Jag kan inte komma på något att jämföra det med, för det är så extremt. Det var tuffa år på 90-talet, men det här är värst hittills, säger Kent Johansson, vd på Älvsbyhus.
De största hustillverkarna avvaktar med att säga upp personal och tror att de kommer klara krisen, förutsatt att den inte blir lika segdragen på 90-talet.
1992 hamnade Sverige i sin djupaste kris med flytande krona och det drabbade hustillverkarna hårt. 1991 byggdes 28 685 småhus i Sverige. Fyra år senare hade den siffran sjunkit till endast 3 762.
Men flera av de mindre hustillverkarna har tvingats säga upp personal, t ex Intressanta Hus i Västerås. Vd:n Göran Hjälmeby uppger att ökande ränta och elpriser, krig, pandemi och dyrare virke är några av anledningarna.
Även Anebyhus har varslat en tredjedel av personalen. I år levererar de 200 villor och radhus, nästa år ser den siffran ut att landa på 50.
– Det jag hoppas skiljer sig från 90-talet är att den krisen varade i åtta år. Jag tror inte den här krisen blir lika lång. 2023 kommer vara väldigt tufft, men det positiva är den långsiktiga bostadsbristen och det eftersatta behovet av småhus, säger Joakim Henriksson på Obos till SvD.
Trots att det var rusning till småhustillverkarna i fjol var lönsamheten inte lika bra som tidigare år. Det berodde bl a på virkespriserna som ökade med 100 procent på bara ett halvår. Det orsakade merkostnader och försämrad lönsamhet för tillverkarna.
För att kompensera vinsttappet höjdes fasta priserna på nya hus. Det kan vara så att kunderna känner att de inte längre har råd att skaffa ett nytillverkat hus längre.