En gång i tiden var Eagle Mountain en blomstrande industristad som levde på gruvan och stålindustri. Nu står staden tom och lämnad att förfalla.
– Varje förfallen byggnad berättar en historia, om drömmar smidda i stål, men lämnade att ruttna i ökensolen, säger youtubern ”The crazy adventurist”, som besökte staden.
Eagle Mountain ligger i öknen i södra Kalifornien. Staden uppfördes år 1948 av industrimannen Henry J. Kaiser och ligger vid ingången av den stora Eagle Mountain gruvan, som skulle bli södra Kaliforniens största järngruva. När gruvindustrin tog fart så expanderade staden som fick en toppbefolkning på omkring 4000 personer. Eagle Mountain var en välutvecklad stad med köpcentrum, bensinstationer, åtta kyrkor och tre skolor.
Den amerikanska youtubern ”The crazy adventurist” besöker unika platser som han filmar till sin youtubekanal, och i ett klipp besöker han den övergivna ökenstaden Eagle Mountain. I klippet berättar han om vad industrin en gång betytt för området.
– Dess gruvor bidrog till landets stål- och järnproduktion och spelade en avgörande roll i utvecklingen av regionen, säger ”The crazy adventurist” på Youtube.
Men med ökade miljöproblem och hård utländsk konkurrens under 1970-talet så fick gruvan det tufft. Stålproduktionen minskade, många blev uppsagda ifrån sina jobb, befolkningen minskade och verksamheter stängde. År 1983 tog den sista klassen examen på Eagle Mountain High School, följt av att både gruvan och bruket stängde. År 1988 gjordes stadens köpcentrum om till ett privatägt fängelse för lågriskfångar. Men efter ett dödligt upplopp fick fängelset stänga år 2003. Nu står ökenstaden lämnad att förfalla.
– Från rester av gamla gruvor till de timma gatorna som en gång i tiden ekade av ljud från industrin. Varje förfallen byggnad berättar en historia om drömmar smidda i stål men lämnade att ruttna i ökensolen säger ”The crazy adventurist”.
Genom åren har området kring Eagle Mountain setts många gånger inom populärkulturen. Bland annat i filmen Tough Guys från 1986 och flera gånger i bildprogrammet Top gear, där staden använts som kuliss till en postapokalyptisk miljö. Vad som kommer att hända med staden vet vi inte. Och om den någonsin kommer att återfå sin forna glans får vi helt enkelt se.
LÄS MER:
Leah Ganerud är examinerad journalist och bevakar ämnen inom ekonomi, motor och teknik för Nu.se