Stenbecks son om drogerna: ”Måste haft änglavakt”

Felix Granander blev i samband med Jan Stenbecks död känd som den store finansmannens okände son. Nu släpper han självbiografin ”Arvet – om självhat, pengar och vägen ut ur missbruk” där han berättar om uppväxten och missbruket som kunde kostat honom livet.
– Ibland tänker jag att jag måste ha haft änglavakt. Som natten då vi var på väg upp för den slingrande vägen till huset i Hollywood Hills, och jag insisterade på att ta över ratten. Jag hade varit vaken tre dygn i sträck, och nu skulle vi hem för att fortsätta festen
, skriver Felix Granander i sin bok.

Terapeuten Felix Granander äger behandlingshemmet The house of rehab tillsammans med beroendeterapeuten Robert Bohman. På Skeppsbron, bara ett stenkast ifrån behandlingshemmet, ligger investeringsbolaget som Felix Grananders biologiska pappa Jan Stenbeck styrde över. Bolaget Kinnevik startades år 1936 av bland andra Felix farfar Hugo Stenbeck den äldre. Drygt 90 år senare, den 31 mars 2023 var bolaget värd över 50 miljarder kronor. 

I samband med Jan Stenbecks bortgång 2002 så blev det känt att Jan, utöver sina fyra barn tillsammans med Merrill McLeond Stenbeck, även fått en okänd son. Sonen vid namn Felix Granander hade Stenbeck fått tillsammans med en servitris som arbetade på en restaurang som Stenbeck ägde. Jan Stenbeck erkände inte sin yngste son för än ett halvår före sin död. När Felix var fem år gammal å gick Jan Stenbeck bort, och de hade de aldrig träffats. Men när han sedan fyllde 18 år så fick han ett arv av Jan, på en summa mellan 300 och 400 miljoner svenska kronor.

Tillsammans med psykologen och journalisten Henrietta Westman har Felix Granander nu skrivit självbiografin ”Arvet – om självhat, pengar och vägen ut ur missbruk” som Felix beskriver som en kartläggning över hela hans liv. Alltifrån den uppväxten med den frånvände pappan till missbruket och livet efter. 
–Ett stort fokus i boken ligger på min barndom. Hemlighetsmakeriet påverkade mig väldigt djupt när jag var liten, säger Felix i en intervju med DI. 

I boken skriver Felix om hur hans mamma och biologiska pappa träffades och Jan Stenbeck var sin mammas stora kärlek. När mamman blivit gravid med Felix så ska Jan ha bett henne att hålla det hemligt innan skilsmässan med hans fru var klar. När Jan slutligen gick bort så hade ingen skilsmässa gått igenom. 
–Förr tänkte jag som andra hade förklarat det för mig, att det inte hade gått på grund av olika omständigheter. Men det avgjorde också mitt självvärde. Att ett bolagsnamn eller att pengar var viktigare än mig som människa. Det skapar en ganska rutten känsla hos ett barn, säger Felix. 

Felix Granander blev spelberoende redan som tonåring, och missbruket kom senare att övergå i droger och alkohol. För några år sedan tog Felix och hans vänner en vansinnesfärd genom Los Angeles efter att ha festat flera dygn. Bilresan genom bergen hade kunnat sluta riktigt illa, men Felix hade tur.

I boken berättar Felix:
“Ibland tänker jag att jag måste ha haft änglavakt. Som natten då vi var på väg upp för den slingrande vägen till huset i Hollywood Hills, och jag insisterade på att ta över ratten. Jag hade varit vaken tre dygn i sträck, och nu skulle vi hem för att fortsätta festen”
”Ångesten växte i takt med att minnesfragmenten hakade i varandra och formade sig till en skrämmande insikt. Det verkade som om jag just hade överlevt en oavsiktlig överdos. Antagligen borde jag ta det lite försiktigt idag, tänkte jag, innan jag lutade mig fram och drog i mig kokainet.”
Med tiden insåg Felix att han behövde hjälp med sitt missbruk. Dagen då Felix medicinerades för sitt drogsug för sista gången var den 17 juni år 2017. 
”Sedan dess har jag inte rört substanser.”, skriver Felix.

Idag är Felix Granander en stor entreprenör med många bollar i luften samtidigt. Dels driver han behandlingshemmet The house of rehab som under 2023 sålde vårdtjänster för 23 miljoner kronor, enligt preliminära siffror som Di Weekend har fått ta del av. Vilket är en ökning med 7 miljoner kronor jämfört med 2022. Nyligen investerade han i en plattform för e-böcker för studenter som ska sammanfatta kurslitteratur med hjälp av AI. Därutöver äger han 12 procent av e-sportlaget Ninjas in Pyjamas som år 2022 omsatte 82 miljoner kronor.

Dessutom fick ju Felix Granander ett arv på mellan 300–400 miljoner kronor av sin biologiska pappa Jan Stenbeck. Hans börsnoterade innehav är enligt ägartjänsten Holding värt 12 miljoner kronor. I intervjun med DI uttrycker han även att han har placeringar både i Sverige och i utlandet. På frågan om Felix har mer pengar idag än när han fick sitt av, så svarar han med ett leende på läpparna. 
–Jag ligger på plussidan, säger Felix till DI och skrattar.

Felix Grananders självbiografi “Arvet – om självhat, pengar och vägen ut ur missbruk” finns nu i handeln. Nästa år har SVT även premiär för en dramaserie om finansmannen Jan Stenbeck. Serien har fått namnet ”Stenbeck” och har den norska skådespelaren Jakob Oftebro i huvudrollen. 

LÄS MER:

MEST LÄSTA

Senaste nytt