De sydamerikanska rörorna Guacamole och Pico de gallo har en perfekt kombination av sälta syra och hetta. Dom är perfekta för att toppa tacon med eller varför inte att doppa fredags chipsen i? Här kommer recepten på rörorna som gör helgen lite godare
Guacamole
Guacamole har sitt ursprung i Mexico, men har nu spridit sig och är populärt över hela världen. Ordet guacamole har sitt upsprung från ordet “ahuacamolli” på aztekernas språk, och betyder ungefär “avokadosås”.
Guacamole är inte bara väldigt gott, utan dessutom väldigt nyttigt då avocado innehåller många bra fetter, vitaminer och mineraler.
Recept Guacamole
Tid: 15 minuter
Svårighetsgrad: 2 av 5
Antal: ca 4 portioner
Redskap: Skål, gaffel, kniv, skärbräda
Ingredienser:
- 2 mogna avokado
- 1 lime
- 1 tomat
- 1 liten schalottenlök
- 1 vitlöksklyfta
- 1/2 röd chili
- 1/2 kruka koriander
- Salt och peppar
Gör så här:
- Finhacka schalottenlöken, chilin och vitlöken. Kärna ur och hacka tomaten i mindre bitar.
- Dela avokadon på mitten och ta bort kärnorna. Gröp ur köttet med en sked och lägg det i en skål. Mosa avokadon grovt med en gaffel.
- Rör ner limejuice, lök, chili, vitlök och tomat i avokadon och rör runt försiktigt.
- Finhacka koriander och blanda ner i guacamolen.
- Smaka av med salt och peppar. Servera guacamolen direkt eller täck den med plastfolie och förvara den i kylen tills den ska ätas.
Tips:
Ett lätt sätt att se om avokadon är mogen utan att pressa på den är genom att titta på den lilla stjälken längst upp på avokadon, är den lätt att pilla bort och avokadon har en grön färg under så är avokadon mogen.
Pico de gallo
Pico de gallo är Mexicos nationalsås och betyder “tuppens näbb” på spanska. Historian säger att salsan fick det namnet på grund av att man åt denna salsa genom att klämma ihop fingrarna likt en näbb på en tupp.Förutom det kallas Pico de Gallo även för salsa bandera, eller “flagg salsa”, detta har att göra med att salsan har samma färger som Mexicos flagga: rött, vitt och grönt.
Det går också att anpassa hur stark du vill ha din salsa genom att använda olika sorters chili. Välj en mildare chili om du inte gillar för mycket hetta, eller en hetare chili om du vill ha det riktigt starkt.
Recept Pico de gallo
Tid: 15 minuter + 30 minuter i kyl
Svårighetsgrad: 2 av 5
Antal: ca 4 portioner
Redskap: Skål, kniv
Ingredienser:
- 4 tomater
- 1 schalottenlök
- 2 vitlöksklyftor
- 1-2 färska chili
- 1 lime
- 1/2 kruka färsk koriander
- Salt och peppar
Gör så här:
- Finhacka schalottenlöken, vitlöken och chilin.
- Skär tomaterna i halvor och ta bort kärnorna. Finhacka tomaterna och koriandern.
- Lägg de hackade tomaterna i en skål.
- Rör i löken, vitlöken, chilin och koriandern och rör runt, pressa över limejuicen och blanda väl.
- Smaka av med salt och peppar.
- Låt salsan stå och dra i kylen i minst 30 minuter innan servering för att få fram mer smak.
Tips:
Om du inte tycker om koriander kan du utesluta koriandern helt, eller byta ut den mot persilja för att fortfarande få den friska smaken från färska örter.
Leah Ganerud är examinerad journalist och bevakar ekonomi och tech för NU.se