Få vet vad som egentligen döljer sig bakom julmustens unika smak. Men i Örebro sitter familjeföretaget AB Roberts med nyckeln till hemligheten – ett recept som har hållits under lås och bom i över ett sekel. Essensen används av alla svenska bryggerier till 60 miljoner liter julmust.
David Olsson är den sjätte i generationen att leda det familjeägda företaget. Sedan två år tillbaka är han vd för AB Roberts i Örebro, företaget som står för 98 procent av julmustmarknaden i Sverige. Det var kemisten Harry Roberts som tog fram receptet i början av 1900-talet. I frikyrklig anda ville han ta fram ett alkoholfritt alternativ till öl. Harry Roberts bodde då i Tyskland och studerade kemi, när han sedan flyttade tillbaka till Sverige kom han hem med receptet till julmust.
– Det är den historien jag fått höra, säger David Olsson till NU.se.
AB Roberts tillverkar och säljer essensen till julmust. Bryggerierna kan i sin tur variera receptet något, med mängden kolsyra eller socker. Men grunden är densamma. Vad drycken egentligen består av vet bara tre personer. Det är David Olsson, tidigare vd:n och Davids mamma Bodil Arvinder, och före detta vd:n Göran Roberts.
Hemligheten är ligger i tryggt förvar bakom lås och bom.
– Receptet ligger i ett valv, det måste man ha. Så det förvaras i valvet på kontoret i Örebro, säger David Olsson.
David Olsson kan inte säga mycket om det topphemliga receptet. Men några hintar ger han.
– Humle och basingredienserna till en öl ingår i receptet. Också mycket kryddor och frukt. Mer än så kan jag inte säga, säger David Olsson.
Varje år dricks det omkring 60 miljoner liter julmust i Sverige, varav 40 miljoner liter konsumeras kring jul. Det är en lönsam historia för företaget som rapporterar miljonvinster år efter år. Under 2023 rapporterade AB Roberts en omsättning på 44,6 miljoner kronor. Årets bästa julmust hittar du i test här.
Att kliva in som vd verkar inte varit David Olssons stora plan. Han har jobbat i produktionen länge och till slut blev det hans tur att ta över familjerollen som vd.
– Det blev bara så, min morfar ville det, säger han.
LÄS MER:
Mauritza Klingspor är examinerad journalist med erfarenhet från nyhetsbyråer och dagspress.