Svenska nationalparker i fara – halverat bidrag 

Sveriges nationalparker och naturreservat är i fara och håller på att förlora viktig friluftsinfrastruktur på grund av ett halverat bidrag. Det varnar Friluftsfrämjandet för i en färsk rapport.
– Att länsstyrelser tvingas avveckla friluftsinfrastruktur när vi ligger i världstoppen vad gäller stillasittande, är felprioriterat, säger Kristina Ljungros, generalsekreterare för Friluftsfrämjandet.  

Den statliga finansieringen av naturreservat och nationalparker har minskat närmare 50 procent per område sedan 2017, visar en ny rapport från Friluftsfrämjandet och Svenska Turistföreningen. År 2017 låg bidraget per skyddat område med hänsyn till inflationen på 95 587 kronor. Idag ligger bidragsnivån på 51 382 kronor, enligt rapporten. Det innebär en minskning på 46 procent på bara sju år.

Det halverade stödet har redan tvingat flera länsstyrelser att avveckla friluftsanläggningar. Bland annat har vandringsleder och vindskydd drabbats hårt, men nedskärningarna har även påverkat underhållet av toaletter och sophantering i naturområden.

Svenska Turistföreningen och Friluftsfrämjandet vill nu se en ökad satsning i höstbudgeten för att säkra en framtid för Sveriges nationalparker och naturreservat.
– Vi får rapporter från hela landet att länsstyrelserna inte har råd att ta hand om naturreservat och nationalparker. Nu behöver vi se en höjning i höstbudgeten så att fler människor kan välkomnas ut i friluftslivet. Mer pengar behövs bland annat för vindskydd, vandringsleder, dass och grillplatser i svenska nationalparker och naturreservat, säger Maria Ros-Hjelm, generalsekreterare, Svenska Turistföreningen. 

LÄS MER:

Bild: Friluftsfrämjandet