”Norbergskungen” ville bygga ett pampigt hus till sin son för 137 år sedan. Resultatet ser du här: Ulvalkev är som ett mellanting av riddarborg och slott. Nu är plötsligt det 530 kvadratmeter stora huset till salu.
“När man anländer till Ängelsberg dras blicken genast till eminenta Ulvaklev som står högt på sin klippa intill sjön Åmänningen” förklarar mäklaren Martin Sundström på Residence Christie’s.
Erik Ferdinand Zetterström kallades ”Norbergskungen”. Han var en mycket förmögen byggherre som gärna såg att sonen Bengt skulle ha en respektabel villa i Ängelsberg, den lilla orten i Bergslagen intill sjön Åmänningen.
Och placeringen var viktig. Ulvaklev uppfördes på en brant udde vid sundet mitt emot oljeön där oljefabriken låg och som sonen Bengt var chef för. Både far och son verkade tycka att det var viktigt att ha koll på verksamheten från vardagsrumsfönstret.
Ulvaklev blev ett formidabelt skrytbygge, skapat av dåtidens mest hyllade arkitekt Isac Gustaf Clason. Huset har drag av riddarborg i form av tinnar och torn, kanske även inspiration från slott på den franska landsbygden.
Den arkitektoniska stilen är nyklassicism med drag av fransk renässans där den ståtligt strama tegelfasaden dekoreras av friser och gesimser, fönster och dörrar med blå karmar samt verandor med fantastiska träsnickerier.
Vi återkommer strax till huvudbyggnaden – riddarborgen – men kan konstatera det även finns en spännande kuskvilla på 91 kvadratmeter vid infarten. Det byggdes i fornnordisk stil samma år som Ulvaklev. Och för att ta sig till den högt belägna tomten på 1,5 hektar måste man passera en smal bro. Det ger ju ännu mer känsla av medeltida borg.
Nya ägare har kommit och gått genom åren och sedan 1973 är det ett försäkringsbolag som ägt Ulvaklev. Tanken var att använda Ulvaklev som evakueringslokal i händelse av krig, men personalen fick utnyttja huset under semesterveckor, helger och långhelger som ett slags trivselförmån.
Försäkringsbolaget restaurerade Ulvalkev, men ville behålla tidsandan från 1886.
“Modernisering har utförts med största respekt för husets historia som är konstant närvarande på samtliga våningsplan. Intrycket är storslaget med mycket av husets originalinteriör bevarad såsom golv, dörrar, väggpaneler, kassettak, djupa dörrnischer och valv med detaljrika utsmyckningar och målerier” skriver mäklaren Martin Sundström.
Huset har inte mindre än elva fungerande kakelugnar, den ena vackrare än den andra. I paradrummen är kakelugnarna gröna och rikt ornamenterade, i övriga rum är de vita och släta.
“Mot sjösidan ligger den vackra matsalen med majestätisk boasering och vackra väggmålningar. I blickfånget står en av villans många eleganta kakelugnar från byggåret. Denna, liksom resterande tio fungerande kakelugnar i huset, är magnifik i både färg och form” förklarar Martin Sundström.
Intill matsalen ligger ett tornrum med karakteristiska runda väggar och fönster riktade mot Åmänningens vatten. När man tar sig uppför den svängda trappan kommer man till det kanske mest framträdande rummet: salongen med flera fönster mot sjön, och det övre tornrummet med utgång till en smidesbalkong i västerläge.
Totalt finns fem rum och kök på entréplan samt sex rum på övre plan. På entréplan finns två toaletter medan övre plan har två badrum. Vindsplanet har två sovrum, toalett och ett stort vindsutrymme. Källaren har blivit en plats för avkoppling med bastu och dusch i en relaxavdelning med sjöutsikt.
“Tomten på cirka 1,5 hektar innehåller inte bara dramatiska klippor mot sjön, utan även fruktträdgård, storvuxna tallar samt plana ytor för lek” skriver Martin Sundström.
Priset för Ulvaklev är dock inte utsatt. Motiverade spekulanter får helt enkelt ge anbud. Men det måste vara svårt att prissätta huset med tanke på det kulturhistoriska värdet.
Fakta Ängelsberg
Ängelsberg är en ort med anor från medeltiden. Engelsbergs bruk – som tillverkade järn – anses vara ett välbevarat industriminne och utnämndes till världsarv år 1993.
Engelsbergs bruk ägs fortfarande av familjen Ax:son Johnson genom Nordstjernan AB. Med hjälp av Riksantikvarieämbetet restaurerades bruket på 1970-talet.
Vid bruket finns herrgård, park, brukskontor, arbetarbostäder och industribyggnader. Engelsberg är ett av få bruk i Sverige som har kvar såväl byggnader som det mesta av den tekniska utrustningen.
Samhället Ängelsberg växte efter att järnvägen mellan Ludvika och Stockholm blev färdig 1901. Ängelsberg var då ett populärt resmål för välbeställda stockholmare. Framgångsrika konstnärer och industrimän lät bygga arkitektritade villor och samhället fick en pampig järnvägsstation. Byggnadsstilen togs upp av lokala byggmästare och många hus fick ett fantasifullt utseende.
Villan Ulvaklev är ett lysande exempel på den fantasifulla stilen.
Oljeraffinaderiet på Barrön i sjön Åmänningen startade 1875 av Pehr August Ålund. Här tillverkades bland annat fotogen som levererades till hela Sverige. Oljeraffinaderiet lades ner 1927 och är idag det äldsta oljeraffinaderi som finns bevarat i hela världen.