Svenska tornvillan till blygsamt lantpris 

Den är anrik, stor och vacker. Och eftersom tornvillan ligger Tranås är prislappen förhållandevis blygsam: fem miljoner kronor. 
”Tornvillan är ett av Tranås häftigaste hus med sitt fina burspråk och pampiga torn” skriver mäklaren.

Man brukar säga att för varje mil man kommer utanför Stockholm så sjunker bostadspriset med 100 000 kronor. Och eftersom Tranås ligger 27 mil söder om huvudstaden så är förstås pampiga villor inte i närheten av de prislappar som man får betala i exklusiva områden som Djursholm, Bromma eller Nacka. 
Därför kan vi väl säga att den här tornvillan i området Ekliden har ett modest ”lantpris” på fem miljoner kronor (ett kvadratmeterpris på 28 000 kr). Dessutom anser mäklaren att huset slår allt i området: ”Det är ett av Tranås häftigaste hus, tornvillan!”

Förutom 179 kvadratmeter boyta i tornvillan så får man dessutom ett gästhus på 48 kvadrat, med två stora rum och ett badrum. “Perfekt för dom stora barnen att bo eller umgås i eller sovplatser när man får gäster. Möjligheterna är många att nyttja till precis vad man vill” skriver mäklaren.

Tornvillan och det rymliga gästhuset.

Men låt oss gå tillbaka till Tranås vackraste hus: det byggdes 1909 av en förmögen handelsman som säkert ville – på lite osvenskt sätt – visa upp sin rikedom för omgivningen. 
Genom åren och olika ägare har huset genomgått en del förändringar, vissa till det sämre. För ungefär 20 år sedan ville dåvarande ägare återskapa husets ursprungliga utseende. Balkongen flyttades till ena kortsidan i fint västerläge och burspråket på övervåningen fick en tillbyggnad. 

Nu är villan i perfekt skick och då är det tid att hitta en ny familj som vill bo här. 
“Huset som är på 179 kvm bjuder på öppna stora ytor vilket ger en härlig känsla av rymd. Till höger om burspråket kommer du in till matsalen, ett rum som är väl tilltaget där man kan bjuda till middag och fest med familj och vänner. I detta rum finns en fantastisk kakelugn som fint pryder rummet” skriver mäklaren. 

2005 installerades en braskamin som är smart placerad i mitten av huset, en bra värmekälla under kalla höst- och vinterkvällar.
På övervåningen finns det andra burspråket som släpper in massor av ljus. Det är ett stort allrum som leder upp till husets största kännetecken, det pampiga tornet. 
“På övervåningen finns tre bra sovrum, ena med utgång till den stora balkongen. På detta plan finns ett badrum med bubbelbadkar och dusch” skriver mäklaren

Den som köper villan har ett väl omhändertaget hem. Genom åren har en rad renoveringar gjorts. Redan för 20 år sedan installerades fjärrvärme, ett burspråk byggdes ut och gästhuset blev iordninggjort. 2004 fick huset en fräsch fasad och nytt plåttak. Då kom även ett nytt kök på plats och nya ekgolv på två våningar.

För 13 år sedan isolerades vindbjälklaget och året senare fick fasaden en ny uppfräschning. 
Den årliga elförbrukningen beräknas vara drygt 10 000 kWh per år och den totala driftskostnaden runt 37 000 kr per år.

Se mäklarens annons här 

Plats vid ett av de två burspråken.
Burspråk.
Vardagsrummet.
Vardagsrum med braskamin.
Matplats till vänster, vardagsrummet till höger.
Köket.
Trappan upp till övervåningen.
Tornvillan i Tranås.
Burspråket på övervåningen.
Allrum på övervåningen.
I taket syns tornets utrymme.
Badrummet.
Bibliotek.
Gästhuset.
Tornvillan.