Det här är en av de sista oöppnade flaskorna av Skeppets Whisky.
Nu ska den säljas på Bukowskis dryckesauktion – och priset kommer troligen att bli rekordhögt, runt 100 000 kronor.
Räkna med budkrig på Bukowskis dryckesauktion om några dagar när en flaska av Skeppets Whisky säljs. Den är troligen den sista oöppnade flaskan som är kvar från Sveriges första inhemska whiskyproduktion i stor skala.
”Buteljerad runt 1969-1970: en av de sista som producerades och en av få kända flaskor som finns kvar” skriver Bukowskis.
Skeppets Whisky har blivit en mytomspunnen dryck och eftertraktad bland samlare.
2019 slogs rekordet för en 50 år gammal Skeppets Whisky när flaskan klubbades för 91 000 kronor.
På auktionen den 9 november förväntas ett nytt rekord slås. Utgångspriset är 100 000 kronor.
Det sammanlagda antalet flaskor Skeppets Whisky som passerade Systembolagets hyllor fram till slutförsäljningen 1971 kan räknas upp mot miljonen.
1961 lanserades drycken där namnet och etiketten inspirerades av regalskeppet Wasa vars bärgning hela nationen följde några dramatiska aprildagar.
Men varför ville Sveriges alkoholtillverkningsmonopol tillverka inhemsk whisky?
Jo, dels var det brist på skotsk whisky i efterdyningarna av andra världskriget, och dels ville man ha en referens för prisförhandlingar och hålla nere de importerades priserna.
Skeppets blev till en början en stor försäljningsmässig succé. Trots att Vin & Sprit ville tona ned förväntningarna sålde det första partiet på 130 000 liter slut på en vecka. Men kritiken var hård. Skeppets var ingen bra whisky, åtminstone inte i början.
Röksmaken förskräckte publiken och den lite sura unkna bismaken fick konsumenter och recensenter att slå bakut.
I tidningen Expressen kunde man läsa: ”Inget har mindre att göra med whisky än denna förfärliga dekokt. Vad säger Hälsovårdsnämnden? Och giftstadgan?”.
Skeppets marknadsfördes som en helsvensk maltwhisky med kraftig röksmak, lagrad på sherryfat i över tre år. Kornet hämtades från bönder i Mälardalen och Östergötland, vattnet kom från Malmsjön utanför Södertälje och torven köptes in från de torvmossarna på småländska höglandet.
Recepten på Skeppets hade aldrig godkänts enligt dagens EU-deklarationer för whisky. I den första blenden användes både ek-extrakt och potatissprit, och man kryddade till och med upp spriten med sherry.
Här kan du läsa mer om flaskan