Konsumtionen av sötningsmedel ökar i landet. Forskare har under flera år mätt mängden artificiella sötningsmedel i avloppsvattnet och oroas nu över fynden.
Den stora konsumtionen av lightläsk börjar synas i avloppsvattnet i Sverige, skriver Forskning. Forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, har mätt mängden av artificiellt sötningsmedel i avloppsvattnet på flera orter i landet. Forskarna tittade på tre sötningsmedel; sukralos, acesulfam och sackarin.
Studien kom fram till att konsumtionen av sötningsmedel ökar, men hur mycket användningen gått upp skiljer sig på olika orter. I Uppsala har ökningen varit stadig sedan 2019.
– Vi ser en årlig ökning på 10-20 procent i mängden sötningsmedel i avloppsvatten. Spannet beror på vilket sötningsmedel vi avser, säger Foon Yin Lai, universitetslektor vid SLU.
Enligt forskarna är det en bekymmersam mängd vi konsumerar. Även om de dagliga intagsnivåerna är låga så kan de medföra hälsorisker.
– Även om studien visar att de generella nivåerna av konsumtion av sötningsmedel ligger långt under WHO:s och EU:s rekommendationer för dagligt intag baserat på toxikologiska bedömningar, visar ny forskning att intag av artificiellt sötade drycker ändå kan kopplas till hälsoproblem vid nivåer långt under detta, säger Foon Yin Lai.
Metoden som används för studien är ett vanligt sätt att undersöka folkhälsan. Man har tidigare gjort liknande undersökningar för att spåra användningen av läkemedel och droger, men också under coronapandemin för att mäta smittspridningen.
LÄS MER: