Svenskt jättetorn klart – näst högst i Norden

Nordens näst högsta byggnad har byggts i Karlskrona. Ett bygge som har till syfte att hjälpa till med omställningen mot förnybar energi, men som invigts i tysthet.
– Med en höjd på 200 meter har NKT nya torn blivit det näst högsta i Norden, skriver NKT.

Karlatornet i Göteborg är Nordens högsta byggnad med sina 246 meter. NKTs nya kabeltorn ligger därmed hack i häl och spöar Turning Torso i Malmö som är 190 meter högt. Det har byggts för att möta den ökande globala efterfrågan på högspänningskablar, ett sätt att nå den gröna omställningen.– Kablarna kan tillverkas för upp till 640 000 volt likström och 3 gigawatt, vilket motsvarar elen för alla hushåll i Danmark, skriver NKT i ett pressmeddelande.

Kabelsystemet ska kunna koppla samman länder och möjliggöra transport av förnybar energi från en plats till en annan. Tornets höjd är därmed nödvändig för att kablarna ska kunna hänga vertikalt under kylning av kabelisoleringen.

Under de senaste åren har NKT utökat sin fabrik och investerat i flera nya anläggningar, och den nya stora utbyggnaden kommer göra NKT till världens största produktionsanläggning för sjökablar. Fram till år 2027 hoppas de även kunna rekrytera omkring 500 nya medarbetare i Karlskrona.
– NKT spelar en avgörande roll i elektrifieringen av stora delar av världen. Vi hoppas att tornet blir en symbol för denna viktiga omställning, säger NKTs vice vd Darren Fennell i ett pressmeddelande.

Fakta om tornet:

  • Tornet kommer att användas som en del av produktionsprocessen för kraftkablar med spänningsnivåer på upp till 640 kV.
  • Tornets totala höjd är 200 meter, vilket motsvarar cirka 20 våningar.
  • Det är högre än många kända europeiska landmärken, inklusive Big Ben i London (96 meter) och Lutande tornet i Pisa (56 meter). NKT-tornet rankas som nummer 57 bland Europas högsta strukturer.
  • Tornets bas är 23×23 meter.
  • Tornets höjd är avgörande för kylningen av kabelisoleringen, då kablarna behöver hänga vertikalt för att kylas ordentligt under produktionen.


LÄS MER: