Teslas bluff avslöjad: haft kollektivavtal i flera år

Teslas falska påståenden har avslöjats. Det har nu visat sig att den fack-kritiska biltillverkaren har haft kollektivavtal i ett Europeiskt land, sedan flera år tillbaka. Frågan är ifall avslöjandet kan bli slutet på strejken i Sverige?
– Jag tror att det här faktumet kan låsa upp dödläget i Sverige, skriver German Bender i The Guardian.

Att Elon Musk hyser agg mot fackföreningar är ingen hemlighet. Teslas egensinniga vd har själv gått ut och berättat om sitt motstånd.
– Om Tesla skulle organiseras fackligt i framtiden beror det på att vi förtjänat det och att vi misslyckats på något sätt, sa Elon Musk vid en konferens i New York förra året.

Samtidigt har det rasat en strejk sedan ett år i Sverige. Anledningen är att Tesla i Sverige vägrar skriva under kollektivavtal. Man hänvisar till en global policy, att företaget gör detsamma på alla andra platser de är verksamma.

Sedan den 27 oktober 2023 strejkar IF Metall på Teslas svenska serviceställen och verkstäder. Till vänster i bild är Simon Petersson, avtalssekreterare på IF Metall.

Men nu visar det sig att Tesla faktiskt har kollektivavtal i Frankrike, skriver Carup. Det är journalisten German Bender som hittat informationen på den franska regeringens hemsida. Där står det klart och tydligt att det tecknas ett avtal mellan fackföreningen CFDT och Tesla. Det här avtalet innebär tre steg, ett om jämlikhet på arbetsplatsen, det andra kring upprättandet av en samverkanskommitte och den tredje är ett avtal om löner och villkor.

Enligt den franska regeringen har Tesla och facket i december 2022 kommit överens om en löneökning på 3,9 procent för att kontra inflationen.
– Jag tror att det här faktumet kan lösa upp dödläget i Sverige och förebygga konflikter på andra ställen i världen, skriver German Bender, i The Guardian.

Det har nu visat sig att Tesla sedan länge har kollektivavtal i Frankrike – samtidigt har det rasat en strejk angående kollektivavtal sedan ett år i Sverige.

Enligt Teslas globala policy står det att företaget ska rätta sig efter gällande lagar i de länder man verkar.
– Om företaget opererade i en anda av sin egen policy, nog borde det vara möjligt att anpassa sig efter olika länders regelverk och normer och stoppa den onödiga strejken så att den inte går in på sitt andra år, skriver German Bender.
LÄS MER: