Två pampiga hus i Hindås, utanför Göteborg, är till salu för 20,5 miljoner kronor. Här bodde i några år nazisten Max Ilgner, som dömdes för krigsbrott efter andra världskriget.
Han var direktör på kemikoncernen som tillverkade giftgas till Adolf Hitlers koncentrationsläger.
Hindås är en vacker liten ort strax öster om Göteborg. För 100 år sedan lockades folk hit av vacker natur och storslagna vyer. Några av de rika som slog sig ner här var direktören Gustaf Hällström och hustrun Emma från Göteborg.
Gustaf hade blivit förmögen på Amerikatrafiken och lät bygga en villa i jugend- och fornnordisk stil med namnet Villa Waldesruh (Stora Waldesruh) som stod klart 1903. Ett pampigt hus på 400 kvadratmeter med utsikt över Nedsjön.
Här föddes dottern Werna samma år som huset byggdes. När Werna hade fyllt 21 år flyttade hon till Tyskland för att gifta sig med den tyske medborgaren Max Ilgner. De träffades när Max avslutade sina studier i Stockholm.
Och det är här som familjen Hällströms fina historia får en mörkare vändning.
Max Ilgner och Werna bosatte sig i Tyskland och fick tre barn. Samtidigt gjorde Max Ilgner kometkarriär i sitt hemland, där Nazistpartiet och Adolf Hitler hade tagit makten.
Max Ilgner hade blivit direktör i den stora kemikoncernen IG Farben, som på 30-talet började samarbetade med naziregimen.
Och det var ett dödligt samarbete: fångar från koncentrationslägren utnyttjades som slavar i Ilgners fabriker.
Ännu värre var att IG Farben tillverkade giftgasen Zyklon-B, som användes i nazisternas koncentrationsläger för att mörda miljontals judar och andra lägerfångar under andra världskriget.
Max Ilgner var chef för IG Farbens privata säkerhetstjänst vid namn NW7, ”för underrättelse, spionage och propagandaaktiviteter” och det var ju minst sagt inget bra cv när kriget var över 1945.
Vid Nürnbergrättegångarna var Max Ilgner en av 24 chefer i företaget som åtalades för “förstörelse och plundring”. Det var förstås ett lindrigare åtal än för nazistskurkarna Hermann Göring, Rudolf Hess, Joachim von Ribbentrop och Albert Speer.
Max Ilgner dömdes till tre års fängelse (många andra dömdes till döden) och det var en stor skam att bära för hustrun Werna och för dottern Ingeborg, som åkte mellan Tyskland och huset i Hindås.
Werna stannade vid sin mans sida när han frigavs från fängelsestraffet. Werna och Max Ilgner bodde i Hindås på 60-talet, där ytterligare ett hus – Lilla Waldesruh – byggts upp 1939.
– Emma Hellström byggde nog det lilla huset för att hon ville att dottern Werna, Max och barnen skulle komma hit, men vad jag vet var Max aldrig här under krigsåren. Emma var inte det minsta intresserad av Hitler och hans idéer. Det fanns inga nazisttankar hos henne överhuvudtaget, säger en bekant till familjen i tidningen Expressen.
Max Ilgner återvände dock efter några år ensam till Tyskland där han avled 1966.
I huset Stora Waldesruh bodde Max Ilgners och Wernas dotter Ingeborg fram till sin död för tre år sedan.
Det spekuleras nu i att Ingeborg kände viss skuld för kriget, men att hon försökte kompensera genom att vara givmild, bl a med bidrag till olika välgörenhetsorganisationer.
Ingeborg Ilgner pratade sällan om sin pappa, trots att hans nazistförflutna var känd i Hindås. “Alla visste om det men det talades inte så mycket om det”, säger en god vän till Ingeborg.
De två pampiga husen i den gamla semesterorten Hindås beskrivs ofta som ett kulturminne. Interiören är nästan som ett museum med all konst och möbler bevarade från tiden då huvudbyggnaden – Stora Waldesruh – byggdes 1903.
Sedan i somras har Ingeborgs släkt försökt att sälja både husen, men annonsen ligger fortfarande kvar på Hemnet.
I annonsen står det:
Pris/ bud: 20,5 miljoner kronor. Fastigheterna gränsar till varandra och har inte varit ute på marknaden tidigare. Stora Waldesruh har en boyta på 400 kvm och biyta på 150 kvm. Lilla Waldesruh har en boyta på 162 kvm och biyta på 30 kvm.
Båda husen står på en rejäl tomtmark, 1,6 hektar och här finns även tennisbana, utomhuspool, två gästhus, carport och garage.
Se annonsen här.