Trots räntechock – svenska villapriser ökade rejält i augusti


De svenska villapriserna trotsar räntehöjningarna. I augusti gick villorna upp med 1,9 procent. I norra Sverige var ökningen hela 7,2 procent.

Bostadsmarknaden i Sverige har varit stark och stabil i sommar även om relativt få objekt säljs. Ny statistik från Boli och SBAB visar att bostadspriserna steg med 1,4 procent i augusti i Sverige som helhet. Villapriserna steg med 1,9 procent och lägenhetspriserna med 0,5 procent.

Allra starkast är marknaden i norra Sverige, där villapriserna med hela 7,2 procent. Även Storgöteborg och Stormalmö går starkt. Med säsongseffeketer inräknade är den beräknade underliggande trenden en uppgång i priserna med 0,6 procent för Sverige som helhet fördelat på 1 procents ökning för villor och stillastående priser på lägenheter. Sedan bostadspriserna stod som högst förra våren har de fallit med sammanlagt knappt 12 procent; lägenhetspriserna med knappt 9 procent och villapriserna med knappt 14 procent.

– Att villapriserna utvecklas så mycket bättre än bostadsrättspriserna kan nog sättas upp på kontot stigande avgifter i många bostadsrättsföreningar och lägre elpriser. Med det sagt är ändå prisuppgången på villor oväntat stor. Det återstår att se hur utvecklingen blir under resten av hösten när ”yran” efter de stora visningshelgerna i augusti har lagt sig och bolåneräntorna fortsätter att klättra uppåt, säger Robert Boije, chefsekonom på SBAB.

Trots den starka utvecklingen i augusti tror SBAB på prisfall i höst, men de är inte längre lika säkra.
– Den beräknade trendökningen är betydligt mer beskedlig än den faktiska ökningen eftersom säsongseffekten i augusti är mycket stor. Vi ligger därför – än så länge – kvar med vår bedömning om ett förväntat fortsatt prisfall på bostäder under hösten. Med en fortsatt stark utveckling kan vi dock behöva revidera ned prisfallet i prognosen, säger Robert Boije, chefsekonom på SBAB.

Läs mer:

MEST LÄSTA

Senaste nytt