Ultraprocessad mat kan orsaka 32 sjukdomar

En ny studie visar hur ultraproccesad mat kopplas samman till 32 negativa hälsoeffekter. Cancer, hjärtsjukdomar, psykisk ohälsa och tidigare död är några av effekterna som nämns. De värst utsatta är yngre och fattiga. 

Ultraprocessad mat är bland annat fabriksbakat bröd, färdigmat, frukostflingor, kex, kakor och chips. En diet som innehåller mycket av dessa varor skadar hälsan på flera sätt. Maten innehåller ofta höga halter fett, salt, sockerarter och ofta lite vitaminer. En högre konsumtion av ultraprocessad mat är tätt förknippad med 50 procent större risk för hjärt- och kärlsjukdoms relaterad död. Risken för typ-2 diabetes och psykisk ohälsa ökade även markant. Bara dödsfallrisken ökade med en diet innehållande mycket av maten med 21 procent.
– Större exponering för ultrabearbetad mat var associerad med en högre risk för negativa hälsoeffekter, särskilt kardiometabola, vanliga psykiska störningar och dödlighetsutfall, står det i rapporten. 

Studien som gjordes på ultraprocessad mats koppling till hälsoeffekter är den största någonsin med 10 miljoner människor som deltog i studien. Forskarna bakom studien kom från Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health i USA, University of Sydney och Sorbonne University i Frankrike.

Forskarna gick även ut med starka rekommendationer att myndigheter måste aktivt arbeta mot att minska exponeringen för ultraprocessad mat för att göra folkhälsan bättre. Både i USA och Storbritannien består cirka hälften av den genomsnittliga kosten av just ultraprocessad mat.
– Enormt antal oberoende studier som tydligt kopplar en diet med hög ultraprocessad till flera skadliga hälsa resultat inklusive tidig död, säger Dr Chris van Tulleken, docent vid University College London, till LBC

Varför maten är så dålig har till stor del att göra med dess tillverkning. Maten innehåller mycket färgämnen,emulgeringsmedel, smakämnen och andra tillsatser som genomgår flera industriella processer.

MEST LÄSTA

Senaste nytt