Unga som äter nyttigt har farligt ämne i kroppen

Ungdomar som följder de svenska kostråden har en farligt hög halt av kemikalierna PFAS i kroppen, det visar en ny svensk studie. Kemikalierna PFAS hittar man i brandskum och impregneringsmedel och är svåra för miljön att bryta ner. Därför finns det överallt i naturen – särskilt i vatten – och i det vi äter som lever i vatten

“Det beror sannolikt på att de som äter enligt rekommendationerna får i sig större mängder PFAS främst från fisk och skaldjur”, säger Jennifer Nyström-Kandola till SVT. Hon lade nyligen fram en avhandling vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) där man undersökt sambandet mellan svenska ungdomars kost och nivåerna av PFAS kemikalier i blodet.

PFAS-ämnen har används sedan 1950-talet men eftersom de är svåra för natten att byta ner av finns de överallt i miljön. Studier visar att ett intag av PFAS-ämnen under en längre period, på sikt kan påverka en persons immunförsvar, kolesterolhalt, öka risken för vissa cancerformen och påverka spädbarns födelsevikt. 

I Livsmedelsverkets undersökning Riksmaten fick ungdomar i åldrarna 10-21 ge rapporter om sina kostvanor i kombination med blodprov och test av deras dricksvatten. Efter analyser av proverna kunde man se hur 30 procent av testgruppen hade höga halter PFAS kemikalier i kroppen. Högre än vad EU:s myndighet för livsmedelssäkerhet (Elsa) anser vara säkert för hälsan. Man kunde även se hur de som följde en hälsosammare kosthållning hade högre halter PFAS i kroppen än de som åt mer ohälsosamt. 

“Det här är viktig information bland annat när man ska sätta gränsvärden för PFAS i dricksvatten och mat”, säger Nyström-Kandola. Mattias Öberg är forskare i toxikologi vid Karolinska institutet. Han menar att det är viktigt att undersöka kostens påverkan, men att dricksvattnet kan vara en större bov i dramat än maten. “Bor du på ett ställe där dricksvattnet inte renas så påverkar det mycket mer än vad du äter”, säger han. Mattias Öberg, forskare i toxikologi vid Karolinska institutet.

LÄS MER:

MEST LÄSTA

Senaste nytt