En gång i tiden bodde det en familj med åtta medlemmar här. Numera står det endast en timmerstomme kvar för nedmontering. Den anrika Västerbottensgården tar oss tillbaka till en svunnen tid.
– Jag skulle gissa på att den kommer ifrån tidigt 1800-tal, berättar ägaren till Hemnytt.
Timmerhuset är 6 x 6 meter och har fem rum. Husets boyta består av sammanlagt 96 kvadratmeter. Västerbottensgården har också det klassiska utseendet med en smal och lång huskropp. Fram till 1800-talets slut dominerades byggtekniken knuttimringen i det nordsvenska husbyggandet. Det innebär att man sammanfogar väggar av liggande stockar, vilka i rätvinkliga hörn sedan förenas med en knuthak. Denna metod har enligt Västerbottens museum förekommit sedan vikingatiden efter att ha införts från öst.
Läs mer: Torpet vid fantastiska fiskevatten till vrakpris
Timmerhuset är målat i en mörkbrun nyans, möjligtvis har det tidigare varit svart och solens strålar har blekt träfasaden. Dörrarna är härligt militärgröna och har unika beskärningar, medan husets knutar och fönsterkanterna är bländande vita. Fönsterna är vitspröjsade och på taket finns en liten charmig skorsten. Den gamla Västerbottensgården i Robertfors kommun i Norrland är till synes välbevarad och i gott skick.
– Det har inte gjorts några renoveringar sedan vi bodde i huset. Nu är dock endast stommen kvar och inte så mycket kvar av själva inredningen, förklarar ägaren och tillägger:
– Det är endast själva timmerstommen som är kvar för nedmontering.
Nästan alla äldre hus i Västerbotten är byggda i timmer. Det vanligaste huset var Enkelstugan och var ett traditionellt bostadshus på mindre jordbruk och nybyggen. Västerbottengårdarna kom i samma veva som när industrin kom till Västerbotten. En stor mängd arbetare strömmade in och flyttade till de nyetablerade sågverken under 1800-talet. Det innebar i sin tur att helt nya samhällsbildningar uppstod. Nu hade sågverksägarna ett ansvar att kunna ordna boenden till sina anställda, vilket var startskottet för de enkla, men fina husen i timmer.
”Trots sin ringa storlek har den den ändå uppfyllt de praktiska anspråk man ställde på en bostad långt in på 1900-talet”, skriver Västerbottens museum.
Helst timrade man husen på våren eftersom det var gott om dagsljus ute så att man kunde arbeta flitigt. Det var sällan att man brukade göra någon bestämd byggnadsplan utan man byggde på fädernas vis som man ”alltid hade gjort”. Däremot var man tvungen att bestämma om man skulle bygga en sexknutsbyggning med kök, kammare och förstuga eller en åttaknutsbyggning med kök, kammare, förstuga och en sal. Under mitten av 1800-talet byggdes inte husen så höga, enligt Nordiska museets frågelista.
Läs mer: Väderkvarnen kan bli drömbostad på idylliska gården
Den enklaste grundläggningen för Västerbottensgårdar består av naturstenar som endast finns i hörnen, i knutpunkterna eller på lämpligt avstånd. Då det är öppet däremellan måste man täta boningshusen mot kyla och drag runt husets fot. Grunden staplades sedan ut till en hel mur och på insidan fyllde man jord mot stenmuren samt golvets undersida, vilket kallas för mullbänk. Det finns dock svagheter med den här sortens konstruktion, då markfukt kan dras upp och gå upp i mullbänken. Ett annat problem är att detta förfarande inte kan ge den täta isolering som man numera anser att moderna hus ska ha året om. Man började dock göra mer utvecklade stengrunder under senare delen av 1800-talet. Vilken grund det aktuella timmerhuset har framgår dock ej.
Anledningen till att ägaren nu säljer sitt barndomshem beror på att det inte längre behövs och det står på en fri tomt. Men trots att han växte upp där är inte säljaren vemodig över sitt beslut om att göra sig av med byggnaden.
– Jag växte upp där under 60-talet, men nu finns det i princip ingenting kvar i huset. Det känns bara skönt att sälja det, säger han.
Något pris vill säljaren inte uppge. Den som är intresserad får sätta pris, uppger han. Kanske är det här ett riktigt guldläge för den som vill rusta upp timmerhuset och omvandla det till en vacker bostad där ännu en familj kan skriva historia.
”Före en ombyggnad bör man göra en genomgång av huset, anteckna rummens material och detaljer och vilka delar som bör bevaras”, skriver Västerbottens museum.
Den anrika Västerbottensgården ligger ute i en annons på Blocket och finns att hämta upp i Robertsfors kommun i Norrland.
Läs mer:
- Här öppnar Lidl ny butik
- Tesla sämst i test: Flest fel av 111 bilar
- JUST NU: Peter Carlsson lämnar Northvolt
- Trenden dog ut – svensk restaurangkedja i konkurs
- Northvolts miljardskulder – här är de största långivarna