Vanligt färgämne i mat gör huden genomskinlig

Ett vanligt färgämne kan göra huden genomskinlig, enligt forskare på Stanford. Nu hoppas man kunna använda metoden inom sjukvården för att lättare upptäcka sjukdomar och skador.
– Detta går emot vad vi normalt förväntar oss med färgämnen, säger forskaren Guosong Hong.

Forskare på Stanfords universitet i USA har upptäckt att färgämnet Tartrazin kan göra hud, muskler och bindväv tillfälligt genomskinliga, rapporterar The Guardian. Det gula färgämnet är vanligt förekommande i diverse livsmedel, bland annat i läsk, glass och senap, enligt Livsmedelsverket.

När forskarna applicerade Tartrazin på magen på en mus blev levern, tarmarna och blåsan tydligt synliga genom huden. När den lades på huvudet kunde forskarna se blodkärlen i djurets hjärna.

Keyi “Onyx” Li / U.S. National Science Foundation
Bild: Stanford university via Science

– Den mest överraskande delen av denna studie är att vi vanligtvis förväntar oss att färgämnen gör saker mindre genomskinliga. Till exempel, om du blandar blå bläck i vatten, desto mer bläck du tillsätter, desto mindre ljus kan passera genom vattnet. När vi i vårt experiment löser upp tartrazin i ett ogenomskinligt material som muskler eller hud, som normalt sprider ljus, blir materialet klarare ju mer tartrazin vi tillsätter. Men bara i den röda delen av ljusspektrumet. Detta går emot vad vi normalt förväntar oss med färgämnen, säger Stanfordforskaren Guosong Hong.

Förhoppningen är nu att man lättare ska kunna upptäcka bland annat tumörer och lokalisera skador hos människor.
– Istället för att förlita sig på invasiva biopsier, kanske läkare kan diagnostisera djupt sittande tumörer genom att helt enkelt undersöka en persons vävnad utan ett invasivt kirurgiskt avlägsnande, säger Guosong Hong.

Ännu har inga människotester genomförts, men forskarna ser de resultat man hittills fått som lovande.
LÄS MER: