Igår var det 40 minusgrader i Jakutsk. Det anses vara en alldeles normal vinterdag.
Välkommen till världens kallaste stad, som även kallas ”iskalla helvetet”.
Nästa gång du klagar över snöskottning i fem minusgrader, tänk då på dom som har det betydligt värre. 280 000 människor i den sibiriska staden Jakutsk lever med extrem kyla från oktober till maj. Det är en av få orter på jorden med konstant permafrost och här har tidernas kallaste temperatur noterats, minus 64 grader.
Jakutsk ligger vid en punkt som kallas “de sibiriska höjderna”, där extremkyla biter sig fast och starka vindar gör livet ännu besvärligare för stadsborna. Helveteskylan startar i oktober och släpper inte förrän i slutet av april. Den här veckan visar termometern på -40 grader, men lite senare ska det ”bara” bli 32-33 grader kallt.
Å andra sidan har vintern bara börjat, så det kommer garanterat att bli frostigare.
Man kan fråga sig hur i herrans namn så många väljer att bo på jordens iskallaste helvete.
Svaret på den frågan är kosacker, som trotsade kylan och byggde ett fort här för 400 år sedan. På 1890-talet upptäcktes mängder av guld, diamanter och andra dyrbara mineraler i närheten. Staden växte med inflyttade gruvarbetare och minoritetsgruppen jakuter. Senare har Sovjetunionens ledare – inte minst Josef Stalin – deporterat massor av fångar till arbetsläger runt Jakutsk.
Än idag bor gruvarbetare här med sina familjer, och det är sannerligen inget lätt liv på vintrarna. Lokalbefolkningen stannar utomhus i max 20 minuter. Bara 10 minuter utomhus i extremkyla kan leda till trötthet, ansiktsvärk och ömma fingrar.
Man bär inte glasögon utomhus på vintern, för annars fryser metallen i bågarna och fastnar i ansiktet, så man måste slita av dem.
Folk undviker att köra bil. Att få motorstopp i 40 minusgrader kan betyda en livshotande situation om man måste lämna sitt fordon. I de fall man måste lämna bilen för att t ex handla så låter man bilen gå på tomgång, ibland i flera timmar.
Husen är inte byggda direkt på marken, istället stöds de av ca 15 meter djupa betongpålar som går genom den 1000 meter tjocka permafrosten. Avlopps- och vattensystem byggs också ovan jord och skyddas av tjock isolering.
Skolorna stänger om det blir -45 grader, då anses det för kallt för barn i grundskolan att vistas ute. Och det händer ganska ofta att barn får ledigt under vintern. Äldre elever slipper gå till skolan om temperaturen är -48 grader.
Tv-team från världens olika hörn har förstås åkt hit för att skildra det bistra livet i kylan. De har på ett väldigt handgripligt sätt fått känna på problemen. Några i ett Discovery-team höll på att förfrysa sina händer när de tog av sig handskarna för att spela in i några minuter. Dessutom förstördes inspelningsutrustningen.
I vintras gjorde ryska journalisten Eli Bukanova ett försök att skildra världens kallaste stad. Du ser hennes inslag längre ner i artikeln.
Eli fick uppleva 54 minusgrader och testa vinteraktiviteter med lokalbefolkningen. Arzenti berättar att han har badat i isvak när det varit -57 grader. Det kallas att ”valrossa”. Om det ”bara” är -30 grader så väljer många utomhusaktiviteter som snowboard, åka iskana och behagliga promenader. Och isbad förstås.
– Det är en unik plats på jorden med vacker natur. Få människor klarar att bo här, men vi klarar det och känner oss därför lite speciella. Vi gillar att bo här, förklarar jakutern Maria i tv-inslaget.
Jakutskbefolkningen får trots allt uppleva värme. Under de korta sommarmånaderna kan temperaturen bli närmare uppåt 30 grader. Det betyder att temperaturskillnaderna mellan sommar och vinter är mellan 80 och 100 grader.