Räntan kan behöva höjas mer än väntat på grund av den svaga kronan och för att dämpa inflationen, signalerar Riksbanken. Men enligt riksbankschefen Erik Thedéen beror inte kronraset på oron kring fastighetsbolagen.
– Jag är inte övertygad att de förklaringar som lyfts fram under senare tid, som har att göra med oro kring svenska fastighetsbolag, sa Erik Thedéen under mötet.
Under måndagen publicerade Riksbanken protokollet från det penningpolitiska mötet som ägde rum den 28 juni. Man beslutade under mötet att Riksbanken ska höja styrräntan med 25 baspunkter, till 3,75 procent. Det gör att det är den snabbaste ränteuppgången någonsin då Riksbanken höjt räntan med 3,75 procentenheter sedan april 2022.
På grund av den snabba räntehöjningen drabbas många av ökade räntekostnader och om kronan fortsätter att tappa i värde kan det få ännu värre konsekvenser. Det kan leda till att Riksbanken tvingas att fortsätta med ytterligare räntehöjningar, enligt Dagens Ekonomi som var först med att rapportera om nyheten.
Ledamöterna förklarar i ett pressmeddelande att den svenska kronan har försvagats mer än väntat, vilket gör att Riksbanken tvingas till att justera risken för att inflationen ska fortsätta hålla en hög nivå.
Läs mer: Ekonomiexperten: Så påverkas du av nya räntan – frågor & svar
En lösning på problemet är en ännu hårdare penningpolitik och att den låga kronan får fler höjningar, enligt riksbankenschefen Erik Thedéen.
– Visar det sig att kronans försvagning under det senaste året får ett större genomslag på inflationen än vad vi tidigare antagit kan det, allt annat lika, medföra en stramare penningpolitik än vad som nu ligger i vår räntebana, sa Riksbankschefen Erik Thedéen.
I protokollet avslöjas även att direktionen är enade om att höja styrräntan med 25 baspunkter och man flaggar även för åtminstone ytterligare en räntehöjning till under året. Ledamöterna var även överens om att utöka försäljningarna av statsobligationer till 5 miljarder kronor per månad med syftet att fortsätta en penningpolitisk åtstramning.
Läs mer: Ekonomen varnar: Då toppar boräntan
Riksbankschefen Erik Thedéen tror dock att den historiskt svaga kronan inte har att göra med problemen i den svenska fastighetsmarknaden. Han anser istället att kronan kan stärkas.
– Jag är inte övertygad att de förklaringar som lyfts fram under senare tid, som har att göra med oro kring svenska fastighetsbolag, är troliga. Det finns tvärtom, menar jag, ekonomiska fundamenta som talar för en starkare svensk krona, men när en appreciering kan ske är svårt att förutse, sa Erik Thedéen under mötet.
Läs mer:
- Plastpåsar fortfarande dyra – trots slopad skatt
- Facket om Northvolts akuta krisåtgärd
- Här öppnar Lidl ny butik
- Tesla sämst i test: Flest fel av 111 bilar
- JUST NU: Peter Carlsson lämnar Northvolt