Vattenfall om miljardtappet: Därför förlorar vi när priserna går upp

Vattenfall har förlorat miljarder på de höga elpriserna genom att prissäkra sin el på 25 öre per kilowattimme.
Nu berättar eljätten för Hemnytt hur de kunnat sälja el för 40 miljarder mer men ändå förlora 1,5 miljarder kronor på rekordpriserna.
– Prissäkringar görs för att jämna ut resultatet över tid. När elpriserna går upp förlorar vi på prissäkringar och när marknaden går ned så tjänar vi på dem, säger Markus Fischer, pressekreterare hos Vattenfall. 

Hemnytt avslöjade igår hur statens energibolag Vattenfall lyckats förlora pengar på de rekordhöga elpriserna. Vattenfall har inte fått mer än 18 öre per kilowattimme för sin el, trots att marknadspriserna varit mångdubbelt högre. 

Trots en omsättningsökning på 40 miljarder kronor för elproduktionen minskade Vattenfall sin vinst med 1,5 miljarder kronor. Orsaken är att bolaget prissäkrat sin produktion på 25 öre per kilowattimme och endast fått ut 18 öre per kilowatttimme.

Bolaget bekräftar nu att även resten av 2022 är prissäkrat på samma sätt, så staten och skattebetalarna komme rinte göra några större vinster från de rekordhöga elpriserna resten av året.

Med facit i hand, är ni nöjda med beslutet att prissäkra 66% av elproduktionen på 18 öre / kWh? 
– Anledningen till prissäkringarna är att få ett stabilt resultat över tid. Vattenfall har justerat sin strategi för prissäkring som ett resultat av stora prisområdesskillnader i Sverige. Detta har tydligt kommunicerats i samband med vår senaste kvartalsrapport, säger Markus Fischer hos Vattenfall.

Vem är det som fattar besluten om omfattning och nivåer av prissäkringar? 
– Det görs i en gedigen intern process där bland annat våra risk-, finans-, marknads- och tradingavdelningar ingår.

Är resten av 2022 prissäkrat på samma sätt som det första halvåret? 
– Ja.

Lämnar ni någon bedömning av hur mycket av intäkterna som kommer betalas ut till de som innehar terminskontrakten? 
– Nej.

Är det rimligt att aktörer på finansmarknaden ska kunna tjäna miljarder på Vattenfalls, statens, och de svenska skattebetalarnas bekostnad? 
– Motparter i denna handel är oftast elhandelsbolag som behöver köpa el för att kunna leverera till kunder. Över tid har Vattenfall varit framgångsrik i denna verksamhet, under perioder med låga elpriser har prissäkringarna lett till ett högre resultat än annars. Läs mer om hur marknaden fungerar på: https://ei.se/konsument/el/sa-har-fungerar-elmarknaden.

Skulle en modell där Vattenfall får ersättning i nivå med spotpriser i stället för termin kunna vara tänkbar i framtiden? 
– Prissäkringar görs för att jämna ut resultatet över tid. När elpriserna går upp förlorar vi på prissäkringar och när marknaden går ned så tjänar vi på dem. Vi gör fortlöpande en bedömning av hur mycket marknadsrisk vi är villiga att ta och utvärderar vår prissäkringsstrategi kontinuerligt, säger Markus Fischer hos Vattenfall.

MEST LÄSTA

Senaste nytt