Försvarsmakten hindrar storsatsningen: “Besviken”

Energibolaget OX2 vill tillsammans med Ikeasfären bygga en havsvindpark en mil från Gotland. Men 50-miljardersprojektet kan stoppas av Regeringen då Försvarsmakten inte vill se någon vindkraft i Östersjön.
– Vi bedömer att det kommer ny teknik som kommer att möjliggöra samexistens med det militära försvaret, säger Emelie Zakrisson, Sverigechef för havsbaserad vindkraft på OX2, till Dagens industri.

Trots flera avslag fortsätter OX2, som ägs av EQT, och Ingka Investments, som tillhör Ikeasfären, att satsa på havsvindsparker i Östersjön. I somras skickade de in en ansökan till mark- och miljödomstolen om ett projekt drygt en mil öster om Gotland. Enligt ansökan skulle det jättelika projektet, som döpts till Ran, betyda 90–121 vindkraftverk, med en totalhöjd på max 310 meter. Den beräknade elproduktionen skulle bli ungefär 8 TWh per år och det skulle krävas investeringar på mellan 40 till 50 miljarder kronor.
– Vi konstaterar samtidigt att Region Gotland i en omröstning tillstyrkt Ran. Det är jättepositivt och vi hoppas att Ran kommer att få tillstånd och bli verklighet, säger Emelie Zakrisson, Sverigechef för havsbaserad vindkraft på OX2 till tidningen.

Men, får Försvarsmakten som de vill blir det troligtvis inget med projektet. OX2 och Ingka investment har satsat hårt på en rad olika havsvindprojekt i Östersjön. I dagsläget har de tillstånd för ett, Galene, samtidigt som regeringen gett avslag för fyra andra. Orsaken var enligt besluten att det skulle leda till oacceptabla konsekvenser för Sverige militära försvar, där vindkraftverken sägs påverka sikten för deras övervakningssystem.
– Vi har lagt hundratals miljoner kronor på de projekten och är förstås väldigt besvikna, säger Zakrisson.

Och Ran är inget undantag. Försvarsmakten har skrivit till mark- och miljödomstolen att vindparken, ”skulle medföra påtaglig skada på riksintresse för totalförsvarets militära del”, enligt Aftonbladet.

Men Zakrisson är fortsatt förhoppningsfull rörande Ran:s framtid, där eventuella tillstånd och beslut väntas dröja fler år.
– Vi bedömer att det kommer ny teknik som kommer att möjliggöra samexistens med det militära försvaret. Vi ser också att det finns civila sensorer som kan göra att den här typen av parker kan bidra till att stärka Sveriges totalförsvarsförmåga, säger hon.
LÄS MER: