Zytomierska förlorar mot Abba – kostar 700 000 kr

Det är nu andra gången på kort tid som Katrin Zytomierska får böta rejält efter en tabbe på Instagram.
– De menar på att Abba står över alla, är viktigare än alla, sa influencern tidigare under rättegången enligt Expressen.

Denna gång är det Abba som vinner över influencern Katrin Zytomierska. På torsdagen dömde Stockholms tingsrätt Katrin Zytomierskas bolag Clean Eating till att böta totalt 200 000 kronor för att hon olovligen använt Abbas låt “The winner takes it all” i en reklam på Instagram 2022. Utöver böterna måste Clean Eating också betala rättegångskostnader på 500 000 kronor, vilket sammanlagt innebär en kostnad på 700 000 kronor för Zytomierska.

– De menar på att Abba står över alla, är viktigare än alla. De har satt upp Abba på en piedestal och menar på att summan är så pass hög för att det är Abba. Jag ifrågasatte det i rätten. Jag tror inte någon människa vet att Abba anses stå över alla artister i hela världen, sa influencern under rättegången i maj enligt Expressen.

Zytomierska har meddelat att hon kommer att överklaga domen. Tidigare i år tvingades Zytomierska och hennes bolag Clean Eating att betala 1 250 000 kronor till staten efter att ha brustit med reklammarkeringar i inlägg på sociala medier.
– Det bryter mot lagen att göra reklam i sociala medier utan att det framgår för följarna att det är reklam. Det här är inget som man kan ta lättvindigt på. Influerare har ett ansvar att följa lagen, sa då Pär Magnusson, processråd vid Konsumentombudsmannen.
LÄS MER:

MEST LÄSTA

Senaste nytt