Till salu i tio år – därför kan stjärnan inte sälja sitt jättehus

Ett prissänkt jättehus med all lyx du kan tänka dig – som ägs av en av världens största idrottsstjärnor någonsin.
Så varför har Michael Jordans hem utanför Chicago varit till salu i tio år?
– Huset är nog för mycket förknippat med Jordan. Och de rika vill nog inte bo i den här delen av Chicago, säger mäklaren Adam Rosenfeld.

Det här var basketlegendaren Michael Jordans specialdesignade hem i 19 år. Han valde platsen och anlitade flera arkitekter för att få huset exakt som han ville. 
Huset har nio sovrum, 19 badrum (ja, 19 stycken!), sex tv-rum, flera kök och matrum, fyra stora salonger, ett speciellt rum för att röka cigarrer, ett pokerrum med flera spelbord och en vinkällare. 

Dessutom finns en fullstor baskethall med lounge intill och ett stort gym där Michael Jordans lagkamrater i Chicago Bulls brukade träna.
Utanför huset finns en stor infinitypool med gräsplätt, en fiskdamm och en putting green så att Jordan kunde öva på sin nya favoritsport.

Huset ligger insynsskyddat och ganska isolerat, men en stor grind vid vägen avslöjar ändå vem som bor här: siffran ”23” ingraverat i grinden är än idag starkt förknippat med en av världens största idrottsmän någonsin.

Michael Jordan ledde sitt Chicago Bulls till sex NBA-titlar under sina 15 säsonger som professionell basketspelare. För två år sedan visade Netflix den uppmärksammade serien ”The Last Dance” där vi fick följa Jordans makalösa karriär. Ibland visades huset upp i serien, det var här han vilade upp med sin familj för att hämta kraft under säsongerna. 

Efter karriären flyttade Michael Jordan till North Carolina där han äger NBA-klubben Charlotte Hornets. 
Huset utanför Chicago lades ut till försäljning redan 2012, men Jordan fick bara skambud och valde att dra tillbaka annonsen. Året därefter lades huset ut på auktion. Inget bud var nära acceptpriset på 170 miljoner kronor så Jordan fick fortsätta att betala en årlig fastighetsskatt på 1,7 miljoner trots att ingen bodde där. 

Nya mäklare har gjort nya försök att sälja: vid ett tillfälle lovade Jordan att den som köpte huset även fick 20 par skor (Air Jordans) värda någon extra miljon.
Ingen har nappat.

Michael Jordan har en förmögenhet på ca 20 miljarder kronor.

Michael Jordan har fortfarande satt acceptpriset på 14 855 000 dollar – en summa som råkar bli 23, Jordans berömda tröjnummer. 
Så varför blir inte legendarens hem sålt? Mäklaren Adam Rosenfeld på Mercer Vine menar att hemmet är för mycket förknippat med Jordan. 

– Huset har en massa personliga detaljer som en rik köpare inte vill förknippas med. Och området är inte så eftertraktat, det här är en del av Chicago som anses ganska modest, säger Rosenfeld.
– Köpare på den här prisnivån vill bo närmare Lake Michigan, inte mitt ute i skogen, säger mäklaren Missy Hermit på Berkshire Hathaway HomesServices.

För att huset inte ska förfalla tvingas Jordan betala en stab av trädgårdsmästare och städare. Dessutom har han betalat ca 29 miljoner i fastighetsskatt de senaste tio åren trots att huset stått övergivet.
Men Michael Jordan ligger inte sömnlös. Han uppskattas ha en förmögenhet på ca 20 miljarder kronor.

Utanför entrén – en stor infinitypool med en liten ö.
Glastak över en av salongerna.
Entrén.
Egen basketarena och tennisbana.
Högt i tak: ett av de sex tv-rummen.
En vy över större delen av fastigheten som har totalt 19 badrum.
Jordans egen baskethall.
Loungedel mellan huskropparna.
Egen pianobar.
Nr 23 – grinden avslöjar vem som bor här.
Cigarrum – här satt Jordan och puffade med sina kompisar.
Jordans gym.
Matbordet skapat efter Bagdads stadsbild. Kallat “Bagdadbordet”.
Unika dörrar, hämtade från det första Playboy Mansion.
Massor av boyta, fortfarande till salu efter tio år.