Säljer komministergården med snickarglädje – till superpris

Ett vackert gammalt hus i hjärtat av vackra Hälsingland. Nu säljs den f d komminstergården i Ovanåker för 3,5 miljoner kronor.
“Det har varit en ynnest att få bo i drömhuset. Om vi hade vi kunnat så hade vi tagit med oss huset när vi flyttar” skriver säljaren i bostadsannonsen.

Snickarglädje, balkonger, sju stora rum och en stor tomt på höjden. Det här pampiga hälsingehuset byggdes 1891 för att bygdens komminister skulle bo här och predika i kyrkan. Ordet komminister kommer från latinet och betyder medtjänare. Det är helt enkelt en församlingspräst, som är ett steg under kyrkoherde i kyrkans chefsranking.

Komministern har flyttat ut sedan länge, men huset står väl bevarat på en stor trädgårdstomt och utsikt över fält och skogar i Ovanåker.
Säljaren har gillat sitt hem så mycket att det blev några rader i bostadsannonsen:
“Det har varit en ynnest att få bo i drömhuset i hjärtat av Hälsingland. Stora härliga ljusa rum, med många små krypin. Nära till naturen, skidbacken och alla friluftsaktiviteter. Hade vi kunnat hade vi tagit med oss huset när vi flyttar!”

Trevåningshuset med 280 kvadrat boyta.

Det var visning tidigare i höstas på det 280 kvadratmeter stort huset som rymmer sju stora rum. Nu görs ett nytt försök, och det kan ju inte var prislappen som är för hög?
Vilken kontrast mot Stockholms innerstad – tre timmars bilresa bort – där man får en liten tvårummare för motsvarande belopp, 3,5 miljoner.
– Det är ett hemtrevligt och inbjudande boende med högt i tak, stort ljusinsläpp och trivsam planlösning genom salar och stora rum, säger mäklaren Hanna Hallgren på Fastighetsbyrån.

En snabb guidning genom salar och rum på de tre våningarna: 
Det stora köket är beläget mellan hallen och matrummet och har ingång från båda håll. Mellan kök och hall finns en serveringsdel som ger extra utrymme för förvaring och på sommaren kan man kliva ut direkt med maten i den stora trädgården.
Matrummet intill har plats för stor matgrupp.

– Vardagsrummet är ett fantastiskt rum med härligt ljusinsläpp och stora vackra pardörrar från hallen. Här finns plats för soffgrupp samt extra möbel om så önskas, säger Hanna Hallgren.
Dessutom ger två stora fönster en extra härlig atmosfär till rummet. 

Huset har plats för fem sovrum, två av dom finns på entréplanet. Den ena rummet når man via vackra dubbeldörrar från vardagsrummet, men rummet kan även användas som sällskapsrum/ tv-rum. 
En hall med klädkammare med vidare ingång till det andra sovrummet, som är rymligt och går även att nå direkt från hallen.

– Utöver sekelskifteshuset finns även en uthusbyggnad som kan användas som förråd eller mindre djurhållning. På tomten finns även två garage, säger Hanna Hallgren.
Bergvärme installerades 2004 för att minska värmekostnaderna.

Se annonsen här

Ett av de fem sovrummen.
Den vackra matsalen.
Ett modernt kök i lantlig stil.
Hallen med pampig trappa till övervåningen.
Entrén mot huset.