Prästgården i Fjällbacka säljs: “Magisk miljö”

Friskt hav, karga klippor och en fantastisk prästgård mitt i Fjällbacka. Här är chansen för den som vill leva i ett svenskt semesterparadis.
”Prästgården är omgivet av en stor trädgård och ligger som en skyddad oas mitt i Fjällbacka, där infinner sig en känsla av lugn och frid då vi är kyrkans närmaste granne” skriver säljaren.

Fjällbacka i Bohuslän behöver kanske inte någon närmare presentation. Det räcker med att säga skärgårdsidyll, ansjovis och Ingrid Bergman. På senare år har även  deckardrottningen Camilla Läckberg gjort orten känd med sin Fjällbacka-serie. 
Skärgården här är så magisk att den blivit utsedd till en av världens tio vackraste och lockar mängder av turister varje år.

Orten har fått sitt namn från det stora berget Fjället, som karaktäriserar samhället. Den gamla pittoreska skärgårdsbebyggelsen breder ut sig nedanför berget mot havet. 
Intill stenkyrkan, som uppfördes 1892 i nygotisk stil, står prästgårdsvillan som byggdes några år senare. Både kyrkan och villan är intimt förknippade med det lilla fiskeläget. 

Intill kyrkan syns prästgården, som nu är till salu.

Nu är prästgården ute till försäljning för 13 miljoner kronor. Förutom ett magiskt läge med en stor trädgårdsoas så är det en stor boyta på 201 kvadratmeter.
”En villa med historia från 1800-talet som erbjuder många möjligheter. Ett härligt familjeboende eller en passande verksamhet” skriver säljaren i annonsen på Hemnet
“Idag drivs Prästgården som ett inbjudande boende för besökare i Fjällbacka. Här finns sju unika rum och magiska utemiljöer i den blomstrande trädgården och på terrassen.”

I husets första plan finns en öppen och ljus hall med badrum. Här finns också köket och ett sällskapsrum som ger plats åt både matsal och sittgrupp. En trädgårdsentré vetter mot kyrkan som är närmaste granne. En väldigt unik utsikt. 
Till vänster om hallen finns två stora sovrum och badrum med dusch.

På andra våningen finns en rymlig hall som binder samman de övriga fyra sovrummen och badrummet med dusch. En balkong vetter mot väst och en terrass mot norr kan ge ännu en förstklassig utsikt över kyrkan. 
Dessutom ser man ut över den unika skärgården och vattnet.

Dessutom finns en förrådslängan som till viss del är inredd med ett äldre boende.
Den stora trädgården på 1700 kvadratmeter har en grönskande syrenberså och gräsmatta med ytor för uteplatser och umgänge.

Se annonsen här.

Ett stenkast från hamnen i Fjällbacka.

Snabbfakta Fjällbacka 

Mitt i Fjällbacka ligger det 74 meter höga Vetteberget. Genom berget går Kungsklyftan och här filmades ”Ronja Rövardotter” efter Astrid Lindgrens bok. I filmen heter gapet “Helvetesgapet ”.

Ansjovis började kommersiellt tillverkas 1842 av salteriägaren Gustav Andersson. Den tillverkades ursprungligen vid Dorthes Konservfabrik i Fjällbacka. Produktionen i Fjällbacka upphörde 1928 efter att fabriken brunnit ner. 

Ingrid Bergman, en av vår tids största skådespelare, hade ett hus på Dannholmen, en ö utanför Fjällbacka. Det var en av hennes absoluta favoritställe och när hon dog 1982 spreds hennes aska i Fjällbackas skärgård. 

Fjällbackas kyrka uppfördes 1892 i nygotisk stil. Från början ville församlingen bygga kyrkan av trä, men eftersom trakten var fattig på skog skulle en kyrka av trä inte bli så mycket billigare än en kyrka av sten. 

Vardagsrum och matrum på nedre våningen.
Magisk utsikt från terassen.
Trädgård med förrådslänga.
Granne med kyrkan.