Prissänks för andra gången – se lyxvillan byggd i massivt trä

Trä, trä och mer trä. Här är villan i massivt trä med en nästan kyrklig volym på insidan.  Nu är priset dessutom nedsatt till drygt åtta miljoner kronor.
– Huset är ett unikt hantverk med miljötänk i fokus, säger mäklaren Simon Wall Sanktnovius på Bjurfors

De senaste åren har det blivit trendigt att bygga hus i massivt trä av korslimmat virke, så kallat KL-trä. Det finns flera fördelar: tillverkning av stommar av trä medför en mindre klimatpåverkan än tillverkning av betong. Trä ger också en lät­tare stomme och det går snabbare att montera. 

Massiva trähus byggs av kärnvirke, d v s den inre delen av trädstammen, och kärnvirket tas från träd som fått växa långsamt. Det gör att träet blir hårdare, mer hållbart och mindre benäget att suga åt sig fukt. Kärnvirke från furu innehåller dessutom naturliga impregneringsämnen och skyddar effektivt mot röta. 

Vardagsrummet med massor av volym och ljus genom de stora fönstren.

Ett sånt hållbart trähem säljs nu i lantidyllen Hoby utanför Lund. Den nybyggda villan har en imponerande volym med 7,3 meters takhöjd och stora fönsterpartier från golv till tak. Huset har dessutom prissänkts i flera etapper under hösten och vintern. Först från 9,3 miljoner till 8,5 miljoner kronor. Och nu är priset strax över 8 miljoner.

Spekulanternas tveksamhet kan bero på en sak: huset är inte helt färdigbyggt. Det återstår några saker som ska färdigställas och bekostas av nuvarande ägare (i samråd med köparen) före tillträde: Trappan till övervåningen, lister/socklar, det mindre badrummet, inbyggnad av installationer i teknikrummet, inplåtning av takkupor, målning av fasad, fogning av golvtegel och målning runt takfönster fönster och dörrar. 

– Utförandet är unikt. Miljötänk och låga energikostnader har stått i fokus i varje enskild detalj. Huset är i princip helt byggt i massivträ som genomsyras av exceptionellt hög kvalitet, säger mäklaren Simon Wall Sanktnovius på Bjurfors
Driftskostnaden beräknas till 29 300 kronor per år, en väldigt låg siffra med tanke på att det nybyggda huset har en boyta på 259 kvadratmeter fördelat på åtta rum.
Den vitputsade fasaden består hydraulisk kalk.

Mäklaren poängterar hur design, komfort och funktion gett huset en harmonisk balans invändigt och det räcker med att kliva in genom ytterdörren för att förstå berömmet:
En väggfast svävande trappa (en sk “flying stair”) i entrén hamnar direkt i blickfånget och visar direkt att huset imponerar med sin design.

– Detaljer i form av valbensmönstrad trä utsmyckar golven och här är det även förberett för installation av eldstad om så önskas. Härifrån är utsikten över tomten blygsamt uttryckt underbar med sin varierande växtlighet och åkrar. Dessutom är det helt fritt från insyn, säger Simon Wall Sanktnovius.

Huset har volym och högt i tak även på övervåningen när man klivit uppför den imponerande ”flygande trappan”. 
– Ja, det är öppet upp till nock och takfönster och takkupor släpper in mycket ljus. På övervåningen finns en textilmatta av återvunnet fiskenät, namnet ”Black Ocean” skvallrar om designen i form av en havsvåg som tonas ut av havsskum. Det är riktigt elegant, säger Simon Wall Sanktnovius.

Se annonsen här

Ett vardagsrum med nästan kyrklig känsla.
259 kvadratmeter boyta.
Den flygande trappan.
Utgång till altanen från sovrummet.
Hallen.
Enorma fönster i vardagsrummet.
Lantlig idyll utanför Lund.
Matrummet och köket.
Stora dörrar som kan öppnas ut mot altanen.