Miljardären hyrde ut tvättstugor som bostad – för 12 000 kr/månaden

Fastighetsägaren Wonna I de Jong har blivit miljardär på sitt hyresimperium. Men nu avslöjar tidningen Hem&Hyra att en del av hennes förmögenhet kommer från utsatta människor som bor i skrubbar, industriutrymmen och gamla cykelrum.
Ombyggda tvättstugor utan fönster eller bygglov hyrdes ut för 12 000 kronor i månaden till polska arbetare. 

Wonna I de Jong har gått från att vara en fattig polsk invandrare – som bodde i Rinkeby – till att bli en av landets rikaste och största privata fastighetsägare. De senaste åren har hon redovisat ett privat överskott av kapital på 15-20 miljoner kronor och tillsammans med sonen Alexander Östling äger hon fastigheter för över tre miljarder kronor. 
Totalt består i dag beståndet av ca 1 400 hyreslägenheter och drygt 1 000 kommersiella lokaler.

– Jag har genom åren har förvärvat fastigheteter för flera miljarder kronor och har aldrig sålt någon enda egendom, har hon berättat. Dessutom har Wonna I de Jong stolt berättat att hon har ett stort intresse för hållbarhet, miljötänkande och social integration. 
– Jag genomför unika hyresanpassningar och skapar fantastiska miljöer, tack vare min passion för design och arkitektur, sa hon till sajten World in property för fyra år sedan.

Wonna I de Jong, hennes son Alexander Östling och hennes sonhustru Noriko Östling.

Men nu avslöjar tidningen Hem&Hyra att inkomsterna som Wonna I de Jong har byggt hyresimperiet på kommer bl a från uthyrda svartbyggen och lokaler där ingen människa ska bo. 
I mörka källare, intill elcentral och soprum hyrde Wonna I de Jong Fastigheter ut bostäder utan fönster – som saknade bygglov.

Upptäckten anmäldes till stadsbyggnadskontoret i början av 2018 med hänvisning till ”fara för säkerhet och hälsa”. Lokalpolis i Skärholmen upptäckte att åtta polska arbetare anställda av Wonna I de Jong bodde i ett källarutrymme.
Hem&Hyra har läst polisens anteckningar:

”I källargången Brantholmsgränd bor flera personer i en lägenhet som saknar fönster. För detta betalar de 12 000 kronor till Wonna I de Jong. Priset de betalar för en lägenhet som egentligen inte borde finnas är mycket märkligt. Patrull har sett en hyresavi på 12 000 kronor gällande den ’illegala’ lägenheten” skrev polisen.

Källarlokalerna hade en högre hyra än lägenheter med motsvarande storlek längre upp i huset. Nu har lokalerna fått användningsförbud och hyresvärden har sluppit betala vite. Men enligt Hem&Hyra så fortsätter Wonna I de Jongs bolag att hyra ut lokaler utan fönster och gamla cykelrum som byggts om utan tillstånd från kommunen. 
I Bredäng har kommunen senast i maj i år registrerat ett nytt svartbygge som en vanlig lägenhet, enligt Hem&Hyra.

Wonna I de Jong bor sedan flera år tillbaka i ett stort herrgårdsliknande hus på 500 kvadratmeter i Djursholm. Hon har ställt upp på flera hemma hos-reportage där hon glatt visat upp sitt hem och bl a en takkrona som kostar en miljon kronor. ”Wonna är en kvinna som idag lever ett liv i lyx och överflöd” förklarar programledaren på Kanal5 under hembesöket. 
– Jag älskar att bo i stora rum och jag älskar många rum, säger hon i tv-inslaget, som du även ser under artikeln.

Tvättstugor förvandlades till bostad utan fönster i källaren. Foto: Stadsbyggnadskontoret
Wonna I de Jongs 500 kvadratmeter stora hus i Djursholm.
Wonna I de Jong hemma i Djursholm.