Nu säljs svenska villan med slottskänsla – se unika interiören

Villan i Svärtinge har blandat två stilar med ett sekels mellanrum. Så här ser det ut när 1920-talsarkitektur möter 2000-talets funktionalism.
– Den slottsliknande byggnaden är i alla bemärkelser en unik fastighet. Allt är sammanfogat till en smakfull och upplyftande helhet, säger mäklaren Andreas Bielkhammar på Fastighetsbyrån

Strax utanför Norrköping står en pampig villa och tittar ut över sjön Glan. De vita fasaderna på tomtens höjd vittnar om att ägaren har haft behov av större boende. Originalvillan – Villa Fjällgården – från 1929 har fått sällskap av en ny, modern del med panoramafönster som ger en fin sjöutsikt. 
Totala boytan är numera 400 kvadratmeter fördelat på 10 rum. 

Det är ett rum som sticker ut alldeles särskilt, det som kallas Vasarummet. Här hade husets skapare – byggmästare Carl Landström – en romantisk idé av att skapa en slottsliknande miljö och han bad därför konstnären Carl Henning Beckfelt att dekorera byggnaden vid uppförandet för snart 100 år sedan. 

Vasarummet i villan. En stenrelief av Gustav Vasa syns ovanför öppna spisen.

Resultatet ser du i bilderna: den öppna spisen i kolmårdsmarmor är centralt placerad i rummet med en stenrelief av Gustav Vasa. Texten ovanför spisen lyder ”Glädjens Broms och lyckans Fluga Surren Surren i min Stuga” och är taget från den svenske 1800-talslyriken Elias Sehlstedt. Det här är nationalromantik i full blom, en estetisk rörelse som levde upp under 1800-talet och början av 1900-talet.

Innertakets mörka takpanel har också vackra dekorationer och konstnären måste ha lagt tusentals timmar på att skapa bårderna som löper över de fyra väggarna. Dessutom är dörrarna handmålade med inspiration från svenska slott. 
– Det är en uppvisning i klassisk arkitektur med en sällan skådad kvalité och detaljrikedom, säger mäklaren Andreas Bielkhammar.
– Samtliga invändiga målningar är i originalutförande och är ett sant nöje att beskåda.

Bara några meter bort från Vasarummet kliver man 100 år framåt i tiden, till en modern utbyggnad med stora panoramafönster, öppen planlösning och en öppen spis i 2000-talsutförande. 
– Takhöjden och utsikten genom panoramafönstren mot vattnet är fantastisk.
Det här är ett rum som rymmer både de stora sällskapen, ateljén och hemmakontoret. Här finns ett massiv Tulikvi-kamin och luft-/luftvärmepump som komplement. 

Även från övervåningen är det tänkt att man ska njuta av utsikten mot sjön. Här finns fyra sovrum och master bedroom stoltserar med ett s k podiumrum som förstås har utsikt mot vattnet. 
– Dessutom har ett av sovrummet en dekorativ kakelugn. Från det stora badrummet har man också utsikt mot sjön och himlen, säger mäklaren Andreas Bielkhammar. Fastigheten är genomgående mycket välunderhållen med påkostade material och färger. 

Även från källaren kan njuta av sjöutsikt medan man sitter och njuter av drycker i vinrummet eller tittar på film o biorummet.
Säljaren vill ha 11,9 miljoner kronor för de 400 kvadratmeterna, det är ett kvadratmeterpris på 29 700 kronor. Då ingår den rogivande tomten med orangeri och ett speciellt garage som byggts in i backen strax bakom huset.

Se annonsen här 

Vasarummet med handmålade bårder och dörrar från 1929.
På en högt belägen tomt med sjöutsikt.
Vardagsrummet, även kallad Vasarummet, med vackra takmålningar.
I den andra delen av huset en modern utbyggnad med panoramafönster.
Den moderna delen med plats för många middagsgäster.
Master bedroom.
Köket.
Huset från 1929 och den moderna utbyggnaden intill.
Sjöutsikt.
Tomten med ett orangerie längst ner till vänster.
Vasarummet.
Terass.
Garaget.