Man kan knappt bo finare än så här. Anrika Villa Brisinge står mitt i Sveriges mest exklusiva bostadsområde Djursholm.
– En slottsarkitekt har gjort en grundlig antikvarisk genomgång av villan, som har totalrenoverats, säger Lars Fogelklou, mäklare på Residence Christie’s.
Räkna med en prislapp på drygt 100 miljoner kronor för palatset.
Bankdirektören Henrik Palme hade en nationalromantisk dröm på 1870-talet: att bygga en villastad med enfamiljshus i närheten av Stockholm. Drömmen infriades. Djursholm, strax nordost om Stockholm, växte upp med pampiga hus efter Henrik Palmes noggranna instruktioner:
”Villorna böra förläggas å sluttningen av angränsande kullar, därifrån erhålles fri utsikt och där redan befintliga parkträd giva skydd och skugga.”
Det skapades en gata i Djursholm till Henrik Palmes ära. På den gatan – Henrik Palmes allé 23 – står en av stadsdelens finaste villor som nu är ute till försäljning.
Villa Brisinge byggdes 1896 samtidigt som Djursholm tog form och här sparades inget krut på vare sig arkitekter eller inspiration från Europas finaste slott.
Biblioteket och hallen fick en empirestil med inspiration hämtad från bl a Rosendahl och Napoleons kärleksnäste utanför Paris, Château Malmaison. Villans lilla salong ritades i gustaviansk stil och Röda salongen i rokoko.
Och själva husets arkitektur hämtades från den beundrade mästaren från Italien, Andrea Palladios, som levde på 1500-talet. Palladio gav namn åt arkitekturstilen, palladianism.
Palladio formgav alltid sina villor med utgångspunkt från deras omgivning. Om byggnaden uppfördes på en kulle utformades alla fasader likvärdigt för att ge vackra panorama i alla riktningar. Precis som Villa Brisinge står i Djursholm.
Den främste upphovsmannen till den amerikanska självständighetsförklaringen Thomas Jefferson byggde på 1800-talet ett hus i Palladiansk arkitektur, och den villan räknas som en av USA:s vackraste. Den såldes för några år sedan för 210 miljoner kronor.
Riktigt lika dyr lär inte Villa Brisinge vara, även om ett officiellt pris saknas i Hemnets annons. På sajten Mansion Global värderades nyligen huset till 11,7 dollar (112 miljoner kronor). För drygt en månad sedan angavs däremot priset 9,7 miljoner dollar (93 miljoner kronor) på sajten Countrylife.
Villan är i toppskick efter en noggrann totalrenovering både tekniskt och kulturhistoriskt, där slottsarkitekten Andreas Heymowski gjorde en grundlig antikvarisk genomgång.
– Villan har generösa sällskapsytor och upp till fem sovrum. Totalt finns tio rum, dessutom en inredd vind och källare med spa, träning och vinkällare. Den parkliknande prunkande trädgården ritades av en av Sveriges ledande trädgårdsarkitekter, Torbjörn Andersson, och pryds av ett vackert orangeri, säger Lars Fogelklou, mäklare på Residence Christie’s.
Bilderna inifrån villan talar sitt eget språk: det här är ett hus där man inte tapetserar om eller lackar om ekgolvet i vit färg. Den som flyttar in i de 526 kvadratmeterna måste uppskatta historiens vingslag och de gamla arkitekternas arbete.
Se annonsen här
Snabbfakta Djursholm
I oktober 1889 hade Djursholms AB sålt 58 tomter. I erbjudandet till spekulanterna ingick att Henrik Palmes bolag också kunde stå för att uppföra villorna. Det togs även fram olika typhus som marknadsfördes som färdigbyggda villor.
I ett prospekt presenterades ett tiotal typvillor, priset inklusive tomt varierade mellan 13 000 kr och 16 000 kr. De som ville fick betala 3 000 kr vid köpet och avbetala resten på 20 år.
Orten och namnet Djursholm har ofta använts som metafor och exempel på ett överklassamhälle. Det finns en historisk förklaring eftersom många av de första invånarna, från 1889 och framåt, var akademiker, högre tjänstemän, konstnärer och författare med etablerade positioner i samhället.
Huvuddelen av den övriga befolkningen var anställda i hemmen, till exempel som hembiträden och trädgårdsmästare.
Även idag är Djursholm i princip synonymt med överklass.