Lars och Anna har en av Sveriges största husbilar: ”Bytt oss upp”

Anna och Lars Aronsson äger en av Sveriges största husbilar. Den amerikanska jätten väger fem gånger mer än en vanlig husbil, och är större än många bussar. En 45 kvadratmeter stor lägenhet på rull.

Husbil, husvagn och husbåt. Transporterbara fritidshus blir allt mer vanliga. Lyxen att kunna förflytta sitt hem på semestern är lockande. Anna och Lars Aronsson från Småland, har tagit detta till nästa nivå. De äger nämligen en av Sveriges största husbilar -en Newmar Dutch Star i årsmodell 2006. Den gigantiska husbilen är i princip en 45 kvadratmeter stor lägenhet med hjul. Här finns tvättmaskin, tre tv-apparater och ljudsystem, duschkabin, toalett och en 180-säng. Inredningen går i trä, och i kök samt vardagsrum finns klinkergolv. 
Husbilen är cirka 2,60 meter bred och väger runt 17 ton. Det är mycket att hålla reda på, deras husbil är nämligen större än många bussar.
Även att campa på en vanlig campingplats blir annorlunda. Husbilen tar nämligen upp hela två rutor på campingen, en vanlig parkeringsplats är för liten. 

Hur kom ni på idén att köpa denna husbil?
– Det är en långdragen historia som börjar med vår första husvagn år 2006. Vi hade dragit runt genom Sverige genom åren och kom till ett läge där familjen fick göra ett val -Ska vi skaffa övernattningslägenhet i Stockholm, för jag jobbar där, eller köpa en ny husvagn som fungerar att bo i? Då blev det husvagn! säger Lars Aronsson.
LÄS MER:

Den enorma husbilen parkerad på sidan av vägen. Foto: Privat


Lars berättar vidare att under en av campingsemestrarna kom han och Anna överens om att det vore trevligt att äga en egen camping. Efter några år som camping-ägare i Mönsterås längtade de ut i landet igen. De ville resa. Men i och med att pandemin kom så fick planerna ligga på is ett tag. I höstas drog de igång på nytt, och hittade därmed deras nuvarande husbil i Örnsköldsvik. 

– Den är importerad och tillverkad i USA, från en av de riktigt populära märkena där. Husbilen kom till Sverige någon gång under år 2017, men om jag förstått det rätt så blev den ståendes många år i ett bussgarage. Slutligen kom den till en handlare i Örnsköldsvik, berättar Lars.

Lars förklarar att marknaden på sådana här stora husbilar inte är särskilt stor i Sverige, men att han har haft bra koll på vad som finns ute. Han har läst på om fordon och försökt få fram information om vad det finns för bra och dåliga lösningar, när man köper en begagnad husbil. 

– Något jag tycker är fantastiskt bra med denna husbil är att “händige herrn” inte varit där. Det är en sak att fordonen är gamla och slitna, men då vet man i alla fall vad som ska fixas och hur man löser det. Kanske behöver en strömbrytare bytas ut eller liknande. Det enda som är monterat i efterhand är en stereo, och den fungerar inte. Men det finns tre ljudsystem i husbilen så det går att lösa ändå, säger Lars.

Anna och Lars Aronsson Foto: Privat

Hur planerar man innan man gör ett sådant här köp?
Man jobbar sig upp genom åren, börjar med något litet, äldre och mindre. Sedan jobbar man lite till och byter upp sig. Det är en prioritering, något man vill göra i sitt liv, svarar Lars. 

Hur funkar det att köra husbilen?
– Jag har alltid kört mycket och vistas i trafiken, väldigt mycket för att inte vara yrkeschaufför. Husvagnsekipage som vi hade innan var ännu större och längre än detta. Man sitter högt och bra i husbilen, det är maximal komfort med automatlåda, luftfjädring och den är förvånansvärt tyst! 

Vad bör man tänka på?
– Man måste stanna och gå och titta så att man inte hamnar i dåliga lägen, husbilen är stor, 13 meter lång och 4 meter hög. Så man får ibland tuffa till sig lite och ta ut svängarna, men vanligen är folk väldigt hänsynsfulla, speciellt de som är vana att köra större fordon. Visst det kan bli lite hetsigt emellanåt men då får man ta det lugnt. berättar Lars vidare. 

Den stora dubbelsängen i husbilen. Foto: Privat

Lars och Anna bor inte permanent i husbilen. De har valt att införskaffa sig en husbil så att de kan ta långa resor, utan att vara beroende. Med sig har de 600 liter diesel, en generator och 300 liter färskvatten. Det kommer man en bra bit på, berättar Lars.

Hur många får plats i husbilen?
– Man kan ju tro att det är hur många som helst, men den är byggd på ett klassiskt sätt enligt den amerikanska livsstilen.” Drinks for six, dinner for four and sleep for two”. Finns även en bäddsoffa för eventuella gäster, svarar Lars.  

Anna och Lars har redan små åkt lite med deras nya jättehusbil. Men de planerar på att göra några längre resor nästa år. Då vill de dra norrut, kanske även besöka Finland.
LÄS MER:

MEST LÄSTA

Senaste nytt