Jay Leno spontanköpte palatset på en timme – inklusive alla möbler

Palatset vid Atlantkusten var ett impulsköp för 140 miljoner kronor. Den amerikanske tv-profilen Jay Leno hade egentligen inga planer på att skaffa ett nytt hus.
– Men jag och min fru ringde på dörren och frågade om huset var till salu. En månad senare hade vi flyttat in, med alla möbler kvar i huset, säger han.

För fem år sedan var Jay Leno och hans fru Mavis på semester i seglarparadiset Newport, strax norr om New York. De tänkte ha en lugn dag i bilen och njuta av utsikten på Ocean Drive, Rhode Island. Plötsligt ropade Mavis: ”Titta där vilket otroligt hus!”
Jay Leno kunde bara hålla med vid en snabb anblick bakom ratten. ”Det ser ut som ett slott” konstaterade han.

Den slottsliknande och halvcirkelformade byggnaden – med namnet Seafair – står vänd mot havet med fantastisk utsikt. 1936 stod huset klart åt den rike bankiren och gruvmagnaten Vernor Zevola Reed Jr. Ordern var att skapa ett hus som liknade franska slott från Louis XIV:s tid på 1600-talet. 
Det stora huset på 1500 kvadratmeter boyta är uppbyggt av tålig bråtesten från Vernors gruvor. En synnerligen imponerande syn från vägen, där Jay Leno och hans fru råkade köra.

Jay Lenos slott med 12 sovrum och 13 badrum.

– Efter att min fru pekade ut huset vände jag bilen på vägen och tänkte ”det skadar inte att åka dit och se om huset är till salu, mest på skoj” förklarar Jay Leno.
En hushållerska öppnade dörren och visade upp det 86-åriga slottet för paret Leno. En halvtimmes husesyn räckte. 
– Så jag ringde upp ägaren direkt och frågade om han kunde tänka sig sälja huset med all egendom. Alla möbler, ketchupen i kylskåpet, gardinerna, tallrikarna…allt. Och det kunde han tänka sig, berättar Jay Leno för Forbes

De enades om priset 140 miljoner kronor för huset och 30 dagar senare flyttade Jay och Mavis Leno in. 
Att han gjorde en superdeal har han inte reflekterat så mycket över. Huset hade tidigare varit ute till försäljning för närmare 200 miljoner kronor. 
– Jag har ingen aning om det här var en bra affär. Jag köpte Seafair för att jag gillar det. Jag köper inga saker som investeringar. Jag köper saker för att jag gillar dom, och om de sjunker i värde gillar jag dom ändå. Om de skulle gå upp i värde så är det väl bra, men jag vill ändå inte sälja så det spelar ingen roll om priset går upp eller ner, förklarar Jay Leno.

Men varför ville han ha ta över ett hus med förre ägarens inredning?
– Om Seafair hade stått tomt så hade jag inte köpt det. Jag gillade möblerna och inredningen, så varför byta ut det och lägga massor av tid på att välja gardintyger? Det hade tagit en evighet att göra stället till mitt hem om vi hade tvingats möblera allt. 
– När vi tillbringar vår tid här så känns det som att bo på hotell. Jag checkar in och jag checkar ut. Jag är inte typen som flyttar stolar och byter sängöverkast, säger Jay Leno.

Dessutom påpekar Jay Leno att man inte kommer långt med 140 miljoner kronor på västkusten, där han tillbringat många år som programledare för “The tonight show”. 
– Den summan hade maximalt kunnat räcka till en lägenhet på Wilshire Boulevard i Los Angeles. Nu fick jag ett slott med havsutsikt på östkusten istället. 
– Ett liknande slott i Beverly Hills kostar drygt en miljard kronor, men då ser man inte ens havet och tomterna är mycket mindre.

Förutom slottets 1500 kvadratmeter boyta – med bl a 12 sovrum och 13 badrum – så kan man röra sig på 36 000 kvadratmeter park. Här finns tennisbana, infinitypool och en stor privat strandremsa.

Jay Leno har blivit miljardär på sitt programledarskap från åren med ”The tonight show”, och en stor del av pengarna har han plöjt ner i sin bilsamling, som är en av världens främsta. Totalt äger Jay Leno över 180 bilar och ett 150-tal motorcyklar. Värdet uppskattas till en halv miljard kronor.
I slottet Seafair finns bara ett garage för enbart sex bilar, så hans stora samling får stå kvar i garaget på västkusten, i Burbank, Kalifornien.

Jay Leno blev nyligen rubrikernas man sedan han råkade ut för en olycka i sitt garage.  Bensin från en av hans alla bilar började plötsligt brinna och Jay Lenos ansikte brändes svårt. Han är nu utskriven från sjukhus och har pratat om olyckan i tv. 

Lästips: Jay Leno i olycka med brinnande bensin

Jay Leno med sin bilsamling.
Slottet byggdes 1936 utanför Newport, strax norr om New York.
Den pampiga entrén.
Entréhallen.
En av salongerna. Jay Leno köpte all befintlig inredning.
Alldeles intill Atlanten.
Matrum.
Tv-rum.
Utsikt mot havet.
Köket.
Köket.
Ett av de 12 sovrummen.
Ett av de större sovrummen.
Terassen mot havet.