Otroliga tidskapseln säljs – orörd sedan 70-talet

Bruna heltäckningsmattor, linoleumgolv och blommiga tapeter. Här är lägenheten där tiden stått stilla sedan början av 70-talet. 
Priset är 2,4 miljoner kronor för tidskapseln. Frågan är om en köpare vill behålla den unika 70-talskänslan.

Näsbydalsvägen är den lilla ringleden som omsluter åtta stycken 17-våningshus, färdigbyggda 1961 när Täby var en lantlig avkrok med mestadels villabebyggelse. Nu har höghusen fått det gigantiska Täby centrums granne bara ett stenkast bort.
I höghuset på Näsbydalsvägen 6 säljs nu en unik lägenhet, där tiden ser ut att ha stannat någon gång under tidigt 70-tal. Det kan inte finnas många såna här lägenheter kvar i Sverige.

Alla detaljer är bevarade i trerummaren på 83 kvadratmeter: köket har det tidstypiska linoleumgolvet och mörkbruna skåpluckorna med detaljer i orange. Vardagsrummet har en murrig, brun heltäckningsmatta och gulbruna blomtapeter. En gammal telefon hänger på väggen och ger rummet en ännu större museumkänsla. 
Bara badrummet skiljer sig i stil och det beror på att föreningen gjorde ett stambyte i början av 2000-talet.

Många nyanser av brunt i köket.

Det är viktigt att påpeka att den här lägenheten var en höjdare i coolhet och styling för 50 år sedan. 70-talet var årtiondet då ”ljust och fräscht” skulle lysa med sin frånvaro. Trägolv ansågs tråkigt och gammalmodigt – de flesta ville frigöra sig från den stramare modernismen. 

Men färgskalan var faktiskt en utveckling av flera av 60-talets tongivande nyanser: orange, brunt och det omåttligt populära avokadogröna – på badrumsporslinet, middagsservisen eller heltäckningsmattan. Med det murriga kom också en mjukhet där sofforna skulle vara i manchester eller plysch och mattorna lurviga. 

Även handarbeten som makramé och batik fick ett uppsving i och med hippie-rörelsen och motståndet mot konsumtion som växt fram sedan slutet av 60-talet.
När lägenheten inreddes så var Abba en av världens hetaste musikgrupper, Carl XVI Gustaf blev ny kung, Ingmar Bergman öste ur sig filmer och USA drog sig ur Vietnamkriget. Så ja, det känns som att det var ganska länge sen. 

Nåväl, nu ska 70-talslägenheten säljas för 2,4 miljoner kronor och mäklaren Seif Wåhlin på Bjurfors konstaterar kortfattat: 
”Här har du chansen att skapa din drömbostad. Du välkomnas in i en generös hall med goda avhängnings ytor och förvaringsutrymmen. Vardagsrummet är stort med fönsterpartier i fritt läge, sovrum i fil och kök med balkong i söderläge. Månadsavgiften är 3 829 kr”. 

Se annonsen här.

Vardagsrummet med heltäckningsmatta och brunblommiga tapeter.
Köket i klassisk 70-talsinredning.
Tapeter i brun och orange.
Lägenhetens tredje rum.
Badrummet stambytt i början av 2000-talet.
Brun spis – en favorit på 70-talet.
Näsbydalsvägen med åtta höghus.
Entrén.